onsdag, april 13, 2005

Läkarfakta norden!

Nyare kommentar till nedanstående: Norge är nog inte så mkt dyrare än DK, och båda har ca. 30% dyrare krona än den svenska. Dessutom får du, liksom om du läser i DK, justerat CSN-stöd eftersom att det är dyrare att leva där.

Sverige:
I Sverige är det
1) 20,0 på samtliga 6 universitet (Lund, Umeå, Karolinska i Stockholm, Uppsala, Linköping och Sahlgrenska i Göteborg). 2,0 på högskoleprov. Av de som är behöriga är det 9 sökande per plats i snitt (hösten 2004). Är du beredd att tenta upp dina betyg alt. skriva högskoleprovet tills du får 2,0 - visst. Sedan återstår bara lottningen... = Ej ett alternativ.

Norge: I Norge kan du studera i Oslo, Bergen, Tromsö och Trondheim. Norge är ett alternativ, dock är det dyrt att bo och plugga i Norge. Någon studiekostnad har jag inte hört talas om, men du får inte pengar från CSN motsvarande levandekostnaderna, om du inte är riktigt skicklig/snål... = Ett alternativ, dock dyrt!

Danmark: Danmark är det alternativ som jag fastnat för. Bra utbildningar, lätt att få bostad (dock ej i Köpenhamn), och bäst av allt - man kommer in! Högst är det i Köpenhamn, där det i dagsläget ligger på ca. 19,3 motsvarande svenska betygen. I Odense och Århus är det dock lägre - runt 19,0 i dagsläget. Dock får du ej söka på upptentade betyg i Danmark, så se till att skaffa bra betyg direkt. Vad jag hört om Odense och Århus är att de båda är trevliga städer, lätt att få bostad och ett vänligt klimat. Odense är sagt skall vara den bästa utbildningen i Danmark för läkare, källa saknas dock. Dessutom är det fler svenska/norska studenter i Odense/Århus, vilket kan skapa ett trevligare studieklimat. I Köpenhamn är det 1) dyrare. 2) Svårare att få bostad. 3) Det kan vara ett omildare klimat - det har talats om svenska studenter som frysts ut lite grand eller något, men detta är säkerligen bara ett undantagsfall. Dock föll min röst på Odense, eftersom att jag har en bekant där.

Finland: Du kan studera till läkare i Finland, bl.a. Helsingfors, men de kan i dagsläget inte erbjuda hela utbildningen på sve/eng, utan en del är på finska. Sedan räknar de med att du ska arbeta (AT eller efter AT) i Finland, och då måste du kunna finska. = Ej ett alternativ.

Inga kommentarer: