En blogg som beskriver vistelsen för en Stockholmsfödd halv-mas som läser medicin i Odense, Danmark. Jag är 25 år gammal och läser för tillfället elfte terminen på Syddansk Universitet här i Odense. I bloggen finns anekdoter och berättelser från det vardagliga livet blandat med information som förhoppningsvis är relevant för dig som vill/ska läsa medicin i Danmark. Sedan länge ligger bloggen dock latent men kommer att uppdateras under 2011 med slutnoter. Väl mött och trevlig läsning!
onsdag, maj 23, 2007
Svar på kommentar...
Har några frågor; varför valde du just odense, något som är specielt bra? är de ett bra sjukhus att läsa vid? hur är det ansätt i danmark/internationellt?
tack för svar!
mvh sebastian"
Odense valde jag av ett par skiljda anledningar:
-Odense sägs ha en bra (bäst?) utbildning. Detta styrks av den Kbh-studerande jag talat med som enligt egen utsago undersökt och kommit fram till att Odense inte är lika konservativa eller rent av segt som Århus/Khamn.
-Odense har bostadsgaranti och relativt bra och billiga bostäder, som du kan få centralt. Jmf. Köpenhamn, där du kanske riskerar att få pendla varje dag.
-Utöver hyran så menar jag att Odense är billigaste studiestaden, i alla fall i förhållande till Köpenhamn.
-Jag hade en bekant som läser här, som kunde hjälpa mig med frågor och en del praktiska ting - min blogg fanns ju inte på den tiden ;)
Odense är, med facit i hand, mitt primärval. Århus skall vara en mkt trevlig stad, så den går som prio 2. Köpenhamn får minus för kostnaderna och att det kanske blir för opersonligt/stort.
Internationellt har den god rennomé. Jag kan inte uttala mig om undersökningar, men Skandinavisk medicin är välkänd, plus att Danmark-utbildade läkare som återvänt till Sverige fått gott betyg (jag har ett par exempel på detta). Tror inte skillnaderna mellan utbildningarna i Europa är så stora när du väl är klar. Sverige får kritik för att den är "för kort" (EU vill ha 6 år), och i Tyskland och Storbritannien läser de intensivare vad jag förstår det som. Som sagt - små skillnader vid din examination, och då är det - säkert i lag med en rad faktorer som för mig ännu är okända - dina personliga kvalitéer/egenskaper som till stor del avgör huruvida du blir en särskilt god läkare eller inte.
Hoppas du fått svar på dina frågor,
vh,
Viktor
söndag, maj 13, 2007
Fler tips inför studiet
Får mail ibland från sökande, och bifogar här ett svar på några praktiska och studierelaterade frågor.
Boende hitta du på http://www.studiebolig-odense.dk/ - skriv in dig i kön, se ev. bloggen. Lite krånglig men med lite tid och ett lexikon så...
www.boligportal.dk är även den god, inga studentlägenheter i den bemärkelsen - du står inte i kö ex., men söker du snabbt/bra boende är den ett klockrent alternativ.
Har du kommit in och allt är klart så skall du skaffa nordiskt flyttbevis från skatteverket, skriva dig i Danmark alltså, så att du får ett danskt CPR-nr (personnr) - krävs bl.a. för danskarnas DAN-kort (visa) etc.
Det är klokt att söka bostad i Odense C, då de flesta andra ligger väldigt dåligt. Kommer du dessutom på "fel" sida universitetet så har du kanske 40min till centrum, där du ju ändå är en del och festar/handlar och dessutom studerar (sjukhuset ligger centralt).
Min erfarenhet säger att de som trivts är de som flyttat in i centrum - de andra flyttar på sig efter hand. Cykel är A och O som sagt.
Alternativ om du trivs i kollegium (studentkorridor alltså) är 4. mai och HCÖ (HC Örstedt, tror det är http://www.kristiansdal.dk/ som har det) - de ligger mkt bra till - HCÖ nära uni men ok avstånd till centrum, 4. maj mellan uni och centrum.
Kurslitteratur är på danska och engelska. Ni börjar med engelska böcker det första blocket vill jag mena, för att sedan få blandat. Jag har haft de flesta böcker på danska och föredrar det helt klart före engelska (efter att ha lärt dig att läsa på danska - de 50-talet ord som är ofta förekommande och annorlunda än svenska etc - så är det som att läsa svenska, du kan läsa mellan raderna på ett helt annat sätt ex).
Språket på tentor är "nordiska", så svenska går utmärkt. De har ju en hel del erfarenheter av svenska vid det här laget, så det är inget att oroa sig för.
Praktiska lägenhetsfrågor:
Ingår tvättningsmöjlighter (tvättmaskin) i boendet? Det beror på. Alla bostäder jag känner till har möjlighet till tvätt, som ofta ingår i hyran på ett eller annat vis. Jag har ex. ett elektroniskt kort så att det dras per autogiro.
El och vatten är också de varierande - för mig ingår vatten men el får jag per kvartal en saftig räkning (de har ju ingen kärnkraft plus att skatt på skatt på skatt gör det tokdyrt).
Ang. om det är dyrt/billigt att leva som student i Danmark så säger jag som så att det generellt är billigt men utifrån den starka danska kronan så blir det lite smådyrt. Dock finns det som sagt arbetsmöjligheter, du får extra lån från CSN (som räcker mer än väl) plus att det går att leva mkt billigt. Jag får bostadsbidrag, handlar på Netto, Alta o.d. som är mkt fördelaktiga till pris, och om du dricker alkohol from time to time så kan du förstås "tjäna" på att bli berusad, om du förstår vadjag menar =) Köp med dig lite sprit hem och sälj till polarna annars så finansierar du tågbiljetten till Köpenhamn!
onsdag, maj 09, 2007
Visste du...
Visste du ex:
-att homosexualitet togs bort från WHO:s lista över psykiska sjukdomar först 1992?
-att man tror att "bara" 35% av alla med övervikt har en genetisk disposition (leptinresistens* motsv. insulinresistens), dvs. det ligger i generna att bli överviktig?
*ett protein, leptin, produceras i fettceller och binder till en leptinreceptor i hypothalamus (del av hjärnan som bl.a. ansvarar för de automatiska funktionerna iom det sk. autonoma nervsystemet). Leptin är ett "fetmaprotein" (obesity protein) som, vid knockout av genen som kodar för det hos möss (eller genen som kodar för receptorn för det) leder till extrem fetma hos dem. Detta låter kanske som grekiska, men det intressanta är att det är relaterat till vad forskarna tror är att det existerar en kroppsviktstermostat i kroppen (motsvarande för temperatur) - du håller en viss kroppsvikt på ett förbluffande vis genom att du vid ökad vikt styrs att söka mat i mindre omsättning och tvärt om. Denna termostat sägs då vara rubbad vid obesity - fetma, som ju är ett ökande problem i västvärlden i dag. Därmed går det i alla fall i teorin att lösa fetmaproblemen. Ge det lite tid bara!