SÅ var det gjort. Biokemin och fysiologin avtentad och klarad.
Biokemitentan tog fokus på fetma, där vi skulle beskriva huruvida kolhydrater görs om till fett (triacylglycerol, närmare bestämt, som är huvudlagringsformen för fett i våra depåer). Såväl kolhydrater som protein görs om till fett vid överskott, och är det något jag lärt mig på kursen så är det det mycket simpla och numera välkända på-gränsen-till-utnötta du är vad du äter, eller snarare din kropp blir vad du gör den till , dvs födointag och aktivitetsgrad. Det låter trist, men det är den - för somliga bittra - sanningen. Sedan får man inte glömma att genetiska faktorer säger en del om huruvida du har anlag för att bli överviktig eller inte, så var försiktiga med dömandet av era medmänniskor!
Fysiologin innehöll mer fysik än tidigare tentor, men generellt kan man säga att tentan var för enkel och tunn i förhållande till hur mycket vissa (inklusive jag själv) pluggat. Skolan slog ännu en gång rekord i såväl kvantitativa som irrelevanta kunskapskrav, och jag kan uppskatta att jag läst netto 12h pr dag sedan den 28:e december. Det innebär pluggstart kl 0800 och slut kl 21.30-2200 ca.
En intressant fråga kom upp, inom gastro-intestinal-/mage-tarm -fysiologin. En patient med extrema kolesteroltal (kolesterol gör en hel del nytta i kroppen, men man skall akta sig för att få för höga blodhalter av "dåligt" i förhållande till "bra" kolosterol, dvs HDL/LDL-ratio) ansågs inte kunna hjälpas på annat vis än med en tarmoperation. Det man gör är att man kopplar bort den del av tunntarmen där gallsyrorna reabsorberas till kroppen (det finns ett internt kretslopp normalt). Den låga gallsyrehalten stimulerar nysyntes, och vad syntetiseras gallsyror av..? Jo, kolesterol. Gallsyrorna, som ingår i gallan och bl.a. är nödvändigt för upptag av fetter och vitamin A-D-E-K (de fettupplösliga), kan alltså med ett klumpigt ingrepp hindras från att återupptas, varpå en annan önskad effekt - sänkta plasmakolesterol-halter - uppnås. De biverkningar som ses är bl.a. anemi, "blodbrist", eller snarare brist på det syrebindande och -transporterande hemoglobin, då det för hemoglobinsyntesen vitala vitamin b12, cobalamin, som också det upptas i den sk terminala ileum (slutet av tunntarmen), och inte kan nysyntetiseras i kroppen, blir bristvara.
Nåväl, nog om medicinskt babbel. Bloggen har på något vis blivit (förhållandevis) besökstät, med 15-20 besökare per dag, vilket givetvis är kul. Jag hoppas att jag kan inspirera, tråka ut, eller kanske till och med roa, någon, beroende på vad jag skriver om förstås.
Och visst skall jag skriva oftare, men är det examensperiod så får såväl det ena som det andra stå åt sidan. Nu väntar en välförtjänt fest-och-vilperiod (härlig kombination, jag vet). Har ni frågor om än det ena, än det andra, så är ni välkomna att kommentera på något av mina inlägg. Skall uppdatera min bloggintroduktion till "läser 5:e terminen här i Odense" nu. Intressant, men ack så välförtjänt känsla!
Ha det gott!
Viktor
2 kommentarer:
Skönt att tentan är över och hoppas den gick bra! Var ligger godkändgränsen någonstans? 60%, 75% eller något i den stilen?! :)
Ja tack, magkänslan brukar räcka och den här gången är den extra stark, så det har alldeles säkert gått bra.
Gränsen ligger faktiskt helt nere på 50%, så det säger något om hur svåra tentorna faktiskt kan vara.
Se nytt inlägg där jag resonerar mer utförligt!
Ha det gott, Viktor
Skicka en kommentar