måndag, oktober 27, 2008

Så slaktades svensken...

Månadens "Sund og Hed", tidningen för oss som läser på den sundhetsvetenskapliga fakulteten, låg och väntade på mig i brevlådan i dag. Temat är "Så slaktades svensken", ett reportage om att antalet svenskar på studiet i Odense har fallit markant (obs. att titeln inte har någon underton, och det genomgående tycks vara att de tycker att det är tråkigt att mångfalden på studiet minskat).

Ni kan läsa artikeln i sin helhet här, jag skall nog översätta den när tid ges.

Statistiken som presenterades ser ut som följer:
  • I 2008 er 35 ud af 280 nye medicinstuderende i Odense fra Sverige, hvilket svarer til 12 procent.
  • I 2007 var 60 ud af 285 nye medicinstuderende i Odense fra Sverige, hvilket svarer til 21 procent.
  • I 2006 var 88 ud af 283 nye medicinstuderende i Odense fra Sverige, hvilket svarer til 31 procent.
  • I 2005 var 68 ud af 275 nye medicinstuderende i Odense fra Sverige, hvilket svarer til 25 procent.
Enligt Birgitta Wallstedt, chefkonsulent på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, så beror fallet i antalet svenska studerande i Odense dock inte uteslutande de nya upptagningsreglerna.

»Det var i år betydligt färre svenska ansökare. 2007 var det 456 svenska ansökare, medan det 2008 var 278. Dessutom var det cirka 100 svenska ansökare, som inte mötte upp till upptagningsprovet på kvot 2,« säger Birgitta Wallstedt.

Frågor och svar ang undervisningsspråk, kurslitteratur samt tentaspråk

Lena: hej v, ... har kommit in i på med i köpenhamn inför nästa september ... , och jag undrar bara om all undervisning är på danska till 100% och detsamma om kurlitteraturen? samt om vilka reaktioner man får när man svarar på svenska på tentorna? vore tacksam för svar:)

Viktor:
Hej Lena!

Kul att du kommit in i Köpenhamn.
Då jag som bekant läser i Odense så svarar jag utifrån mina erfarenheter här, och förväntar att det är detsamma i Köpenhamn.
Kolla gärna mina tips inför studiet, då många gäller för DK generellt!

-Kurslitteratur är till stor del på danska, men även (förstås) engelska. Jag har fått uppfattningen att danskarna är ganska flitiga författare, då många böcker tycks vara på nationalspråket i stället för engelska alternativ. Dock finns det alltid engelska alternativ om det är engelska du föredrar, ofta böcker rekommenderade av din fakultet.
(Jag kan som ex. nämna kolossen Histologi på molekylärbiologisk grundlag av Århusianska Finn Geneser, där många svenska utbildningar har en engelsk motsvarighet, samt Rörelseapparatens anatomi av Finn Bojsen Möller, Köpenhamns anatomiguru.)
-Undervisningen är till 99% på danska, såtillvida det inte är gästföreläsare eller utländska forskare som håller i undervisningen (ENG).
-Officiellt språk är nordiska, i alla fall i Odense, varför det inte är några problem att svara på svenska. Du lär dig dock danska efterhand, i takt med att du uppfattar hur mkt vikt skolan lägger på ditt språkbruk. Om du märker att det drar ner på dina betyg att du svarar på danska (i Köpenhamn har man en hel del muntliga examina dessutom), så kanske det är värt att vikta danskaträningen lite extra inför nästa examensperiod!

Lycka till med studiet!

Frågor och svar ang Praktik/Klinik

Anonym: Får man välja vart man ska ha sin pratik själv?!

Viktor:
Ja och nej.

Gamla studieordningen har 9v + 2x8v praktik, där de första 9 samt 4v "elektivt" (dvs valfritt) kan förläggas vart som helst i världen, men de sista 16v skall vara i DK.

Den nya studieordningen, som gäller de flesta (alla?) av er som läser bloggen, har 2v på sjätte terminen (jf våra 9v), som skolan ej ännu beslutat om de får förläggas utanför DK (vilket jag tror att de kommer att tillåta), samt det samma 2x8 v med ett valfritt elektivt som du får lägga utanför DK, resten skall vara i DK.

Något komplicerat kanske, men se här för mer info!

Viktor

söndag, oktober 26, 2008

Intressant föredrag av Hans Rosling!

Har jag rosat TED förut? Om inte, så gör jag det nu.

Kikade på det här föredraget av Hans Rosling, med statistik made ridicously easy. Mkt inressant!

Ok, bättring!

Nu börjar det bli väldigt glest här, så jag skall ta tag i bloggandet, once more.

Sommarlovet gjorde sitt, liksom jättetentan just före, och en hård start här nere har inte gjort det lättare att komma igång m bloggandet.

Nåväl.

Vad har hänt sedan sist?

- Sjätte terminen (på gamla studieordningen) bjuder på tre små block, block 1-3, där jag nu betat av block 1 - immunsystem och mikrobiologi (bakterier, virus, parasiter), samt block 2 - cellväxt och cancer.
Block 1 var mkt spännande, men med ett hutlöst läspensum, vilket gjorde att många, inklusive jag själv, gick igenom sammanfattande kompendier och gamla examina, och klarade mig fint på det. Jag hade gärna läst böckerna, men hade helt enkelt inte tid.
Block 2 var ngt mindre spännande, en hel del patologi undervisat av patologer, men mer intressanta inslag var väl de preparat vi fick kika på nere i obduktionssalarna. Till skillnad från första delen på studiet och anatomiundervisningen, så var det nu mikroskopiska och makroskopiska preparat med sjukdomar vi skulle analysera. I en låda kunde ex. ett tarmsystem ligga, med en massa polyper (utskott), och så skulle vi avgöra om det var benignt eller malignt.
Till de mer skrämmande/intressanta inslagen hörde att det i en låda med uteri (livmödrar om man kan skriva det så i pluralis) låg ett dödfött foster, och känslan av att hålla ett fd. liv i sin hand är för mig obeskrivlig. Jag kan nämna att det i mitt huvud gick i faser, från skrämd/olust, till tillvänjning, till intresse.

Efter block 2 hade vi höstlov, något som traditionsenligt (i alla fall om man kikar på en tvåårsperiod) spenderades på en badort söderut, och i år hade Alanya, Turkiet, äran att ta emot oss. Sol, bad, vila, skönlitterär läsning och en och annan festkväll hanns med, och vi firade bl.a. att vi haft vår sista examen på med.bachelor-utbildningen ("danmarks hårdaste utbildning"), block 2 alltså.

Nu läser vi block 3, som är en klinikförberedande kurs, där vi dels är i färdighetslabbet och lär oss kliniska färdigheter, dvs. ex. suturering (sy), ledundersökning, PVK-anläggning (perifer venkateter) od, och dels går igenom patienthistorier med hudläkare, allmänläkare, ortopedkirurger, m.fl., för att som någon utbildningsansvarig uttryckte det "gå från skolbänken till att iklä sig den vita rocken". Block 3 är alltså en övergångskurs, där 80% närvaro är kravet (ingen examen), och ingen obligatorisk läsning.

Efter block 3 vankas praktik, som jag valt förlägga i Sverige, 3x3 veckor på allmänmedicinsk, kirurgisk och medicinsk, resp.

Ingen läsning förrän block 4 startar i februari, alltså, och då diplomeras vi och kan titulera oss kandidater (cand.med). Sett till utbildningen i stort har de fem första terminerna inneburit hårt plugg, stundtals övermäktigt hårt, men efter kernepensum så har det lugnat ner sig, och denna sjätte termin är en form av övergång till den enligt äldre studerande mer intressanta, mindre pluggkrävande, mer relevanta andra delen, där vi skall lära oss om den sjuka människan och hur man så småningom skall arbeta som läkare.

More to come... Fortsätt fråga om ni har något på hjärtat!

Viktor

söndag, oktober 19, 2008

Svar på fråga: Studiebidrag (CSN/SU), Bostadsbidrag, Studentrabatter

Hej!

Jag har lite funderingar kring studiebidragen. Svenskt eller danskt (om det ens går att få danskt?) och vad krävs för att få bostadsbidrag? I fall jag har svenskt studiebidrag hur fungerar det då med studentrabatter och annat?

Lycka till på praktiken!

Emelie


Hej!

Studiebidrag:
- Du får svenskt studiebidrag för det antal veckor du söker, oftast 20v och då i en klumpsumma i början av temrminen, omkring 48,000 SEK. Det är alltså upp till dig att förvalta pengarna väl.
-Till er som funderar på att ta mindre lån: räntan på lånen ligger i dagens i övrigt räntehöga läge på 2,1%. Sätter du in pengarna på ett konto och räknar m en inflation på 2-3% så ser du att det lönar sig rejält att ta lån och sätta in dem med 5% ränta, i stället för att ha mindre lån.
(Visst tänker jag rätt?)
-Se upp, då vi läser 12 terminer i DK, och 12 terminer (x20 v pr termin) är det maximala CSN ger, så är det lätt att man råkar ta för 21v pr termin, 21 x 12 = 252. Alltså får du inte lån för de sista 252-240=12 v, vilket kan svida! Ta alltså lån för 20v pr termin!

-Danskt studiebidrag kan sökas efter 4 års boende i DK, om jag inte missminner mig. Danska motsvarigheten, som kallas SU, är bra mycket mer fördelaktig än den svenska, då de får 4-5k pr månad, och dessutom 12 mdr om året. De första fyra åren är det alltså aktuellt med CSN, och de flesta tar CSN hela utbildningen - det är långt ifrån säkert att du får dansk SU nämligen, jag vet inte närmare vad för kriterier som gör sig gällande.

-För bostadsbidrag krävs egentligen bara att du är skriven i DK. Det är lätt att få, och mkt fördelaktigt. Dock ges inget bidrag om du bor i andelslägenhet ex, men alla studentlägenheter med vanlig månadshyra är berättigade. Du får, liksom i SE, inte vara stenrik, och heller inte tjäna för stora summor pr år. Logiskt och bra.

- Om du med studentrabatter menar CSN:s katastrofala rabatter gnm CSN-kortet (10% på Mac-datorer som är uppskrivna 15-20% i jf med andra butiker, för att bara nämna ett exempel), så går det fint även om du läser i DK. Dock kan ex. cdon.com vara kinkiga med att du inte är skriven i Sverige, jag fick veta att jag inte ens fick handla där, men det kan ha ändrat sig nu. Du kanske kan ta del av någon av CSN:s rabatter, och mig veterligen är det inga problem med dem, sånär som på fraktdelen av de varor du beställer hem.

Hoppas det var till hjälp.
Vh,
Viktor

torsdag, oktober 09, 2008

Om ni undrar...

...så tentapluggar jag, blandat med jobb för skolan som instruktor, vilket minimerar min fria tid och därmed tid till bloggandet.

Men...i morgon är det examen, sedan förh.vis en resa till solen, och efter i morgon skall jag / behöver jag inte läsa en sida förrän slutet på februari, då det nu vankas praktik.

Mumma!