Nu börjar det bli väldigt glest här, så jag skall ta tag i bloggandet, once more.
Sommarlovet gjorde sitt, liksom jättetentan just före, och en hård start här nere har inte gjort det lättare att komma igång m bloggandet.
Nåväl.
Vad har hänt sedan sist?
- Sjätte terminen (på gamla studieordningen) bjuder på tre små block, block 1-3, där jag nu betat av block 1 - immunsystem och mikrobiologi (bakterier, virus, parasiter), samt block 2 - cellväxt och cancer.
Block 1 var mkt spännande, men med ett hutlöst läspensum, vilket gjorde att många, inklusive jag själv, gick igenom sammanfattande kompendier och gamla examina, och klarade mig fint på det. Jag hade gärna läst böckerna, men hade helt enkelt inte tid.
Block 2 var ngt mindre spännande, en hel del patologi undervisat av patologer, men mer intressanta inslag var väl de preparat vi fick kika på nere i obduktionssalarna. Till skillnad från första delen på studiet och anatomiundervisningen, så var det nu mikroskopiska och makroskopiska preparat med sjukdomar vi skulle analysera. I en låda kunde ex. ett tarmsystem ligga, med en massa polyper (utskott), och så skulle vi avgöra om det var benignt eller malignt.
Till de mer skrämmande/intressanta inslagen hörde att det i en låda med uteri (livmödrar om man kan skriva det så i pluralis) låg ett dödfött foster, och känslan av att hålla ett fd. liv i sin hand är för mig obeskrivlig. Jag kan nämna att det i mitt huvud gick i faser, från skrämd/olust, till tillvänjning, till intresse.
Efter block 2 hade vi höstlov, något som traditionsenligt (i alla fall om man kikar på en tvåårsperiod) spenderades på en badort söderut, och i år hade Alanya, Turkiet, äran att ta emot oss. Sol, bad, vila, skönlitterär läsning och en och annan festkväll hanns med, och vi firade bl.a. att vi haft vår sista examen på med.bachelor-utbildningen ("danmarks hårdaste utbildning"), block 2 alltså.
Nu läser vi block 3, som är en klinikförberedande kurs, där vi dels är i färdighetslabbet och lär oss kliniska färdigheter, dvs. ex. suturering (sy), ledundersökning, PVK-anläggning (perifer venkateter) od, och dels går igenom patienthistorier med hudläkare, allmänläkare, ortopedkirurger, m.fl., för att som någon utbildningsansvarig uttryckte det "gå från skolbänken till att iklä sig den vita rocken". Block 3 är alltså en övergångskurs, där 80% närvaro är kravet (ingen examen), och ingen obligatorisk läsning.
Efter block 3 vankas praktik, som jag valt förlägga i Sverige, 3x3 veckor på allmänmedicinsk, kirurgisk och medicinsk, resp.
Ingen läsning förrän block 4 startar i februari, alltså, och då diplomeras vi och kan titulera oss kandidater (cand.med). Sett till utbildningen i stort har de fem första terminerna inneburit hårt plugg, stundtals övermäktigt hårt, men efter kernepensum så har det lugnat ner sig, och denna sjätte termin är en form av övergång till den enligt äldre studerande mer intressanta, mindre pluggkrävande, mer relevanta andra delen, där vi skall lära oss om den sjuka människan och hur man så småningom skall arbeta som läkare.
More to come... Fortsätt fråga om ni har något på hjärtat!
Viktor
2 kommentarer:
får man välja vart man ska ha sin pratik själv?!
ps vilken härlig bild!
Ja och nej.
Gamla studieordningen har 9v + 2x8v praktik, där de första 9 samt 4v "elektivt" (dvs valfritt) kan förläggas vart som helst i världen, men de sista 16v skall vara i DK.
Den nya studieordningen, som gäller de flesta (alla) av er som läser bloggen, har 2v på sjätte terminen, som skolan ej beslutat än om de får förläggas utanför DK (vilket jag tror att de kommer att tillåta), samt de samma 2x8 v med ett valfritt elektivt som du får lägga utanför DK, resten skall vara i DK.
Något komplicerat kanske, men se http://www.sdu.dk/Information_til/Studerende_ved_SDU/Din_uddannelse/Medicin_bachelor/Professionssporet/Klinikophold/Klinikfordeling.aspx för mer info!
Viktor
Skicka en kommentar