Hej Linnea!
Jobbet i DK är mkt fördelaktigt, och FADL är inte enda arbetsgivare. Såtillvida du inte är sjuksköterska i botten eller likn. så är det gemensamt för de olika aktörerna att du skall gå en kurs hos dem innan, som jag alltså rekommenderar att man tar ganska tidigt på studiet.
Nuförtiden får man tjäna 40,000 danska kronor skattefritt, vilket är på väg att höjas ytterligare.
Finanskrisen har ju gjort det olidligt dyrt att växla svenska pengar till danska (då den danska kronan är bunden mot euron - i dagsläget äts ca 33% upp av valutaskillnaden, vilket inte är så kul när man växlar över CSN:s 45-50 tusen per termin) så incitamenten för arbete har aldrig varit starkare.
Du kan skriva upp dig på dag-, kväll- och nattpass, vardag som helg, helt efter hur du kännar att du vill arbeta, men de populära kvällsvakter-helg är förstås ganska svåra att få. Du finner säkert ett eget system som passar dig.
- https://www.fadl-vagt.dk/ samt http://fadl.dk/
- http://www.dynamed.dk/
- Medicom (hittar inte hemsidan)
---------------------------------
Studietips då?
Ja, här är det individuella modeller som gäller, och därmed inget universalrecept.
Goda råd så här i brådskans korthet:
- inställ dig på hårt plugg, och ett hårt första år. Ge inte upp! Mentala förberedelser kan vara nog så viktiga som språkliga (du skall stå på två ben, känna dig trygg i dig själv, i att flytta etc). Jag föll själv en del på den här punkten, kan jag erkänna.
- förbered dig väl på de områden du kan, framförallt språkligt, fixa bostad, VISA-kort, en bra cykel od. Du kommer säkert hitta klasskamrater som har läst kursböckerna innan ni ens börjat, men kom ihåg att inte ens skolan, som annars har en tendens att stressa upp folk, inte räknar med detta. Dina chanser påverkas inte av att din kamrat läst allt tio gånger, varken positivt eller negativt. Det är dig det handlar om, det är du som skall klara din examen. Detta gäller även omvänt - det räcker tyvärr inte med att säga att "men hon/han läste ju lika lite som jag" efter att ha dumpat en examen. Hur hjälper det dig? Det kan låta självklart, men här talar jag av treårig erfarenhet ;-)
Alla klarar sig bara man läser det man skall, från terminsstart till examen. Min fackliga tutor formulerade det så här då jag började första terminen: "att klara första delen på medicin (bachelor) handlar inte om att ha en stor hjärna, utan en stor bak att sitta på och läsa".
- inställ dig på stenhårt plugg, men plugga med sunt förnuft. Jag själv ex. (och många med mig) brände ut mig en hel del första året då jag trodde att allt i livet handlade om att klara examen. Ungdomligt naivt och skadligt, säger jag nu, klok och gråhårig som jag blivit (hrm-host-host-harkel). Se till att skaffa dig ett brett socialt nätverk, samt intressen utanför studiet. Gå med i någon idrottsförening ex, där du lär känna folk utanför din termin (även om det har en tendens att bli 90% medicinstuderande).
- mycket handlar om inställning! Jag har en vän som läser på KTH som tycker att examen är det roligaste med hela universitets (eller jaja, i hans fall högskole) -läsningen, och jag har faktiskt lyckats ha en - om jag får säga det själv - balanserad inställning till examen när jag väl sitter där, samt dagarna innan. Stress är bra, men ta det med måtta. Inställningen till hela studiet är också viktigt. Fundera på vad utbildningen betyder för dig (är svaret: "allt" så bör du hoppa tillbaks till min pkt 1), och se det som en liten liten del av ditt liv som du - oavsett om du gör den med 15 dumpade examen samt tre extraterminer, och oavsett om du är 25 eller 45 när du är färdig - blott kommer att blicka tillbaka på som "där i min ungdom, när jag gick min utbildning i Danmark, för många många år sedan".
- följ mina övriga Tips inför studiet, där listan börjar bli lång.
Listan kan göras lång, och jag skall själv fundera lite mer på det här. Ovanstående punkter är det jag spontant kom på så här en fredagseftermiddag, men kom gärna själva med tips och råd, ni som börjat läsa / har funderat kring detta!
Trevlig helg!
Viktor
2 kommentarer:
Som du säger de handlar om inställningen och hur mycket man väljer att lägga ner, men som sagt man måste ju tänka på sig själv oxå annars faller man snabbare än man klättrar uppåt. Det är ju samma sak med det här om besluten man får tvingas ta sedan i arbetslivet, dem kan ju handla om liv och död, men i slutänden är vi ju bara människor.
/M
Tack så mkt Viktor! En hel del kloka råd som kommer att användas. Lycka till med praktiken.
Skicka en kommentar