Så några reflektioner från tiden som varit, och kring tiden som komma skall.
Sitter än en gång med livet ihoppackat, för att återigen byte boende, återigen för en begränsad period. Dalarna har varit fantastiskt kul och lärorikt, och visst har det sina givna fördelar att bo hemma hos föräldrarna igen, men efter dryga två månader känner jag mig mer än redo att återigen bege mig på resande fot ensam, steg för steg de 1000 kilometrarna söderut till Odense.
Det som varit:
- Min kirurgiska placering: Tre veckor med ortopeder, först på operation - vet inte om jag är sådär överförtjust i att stå och hålla i tänger, med bränt kött, blod och sårlukt, benflisor som sprutar och kirurger som ser ut att inte kunna tänka sig annat än att hamra, spika och såga i (levande) människokroppar. Mycket kompetens måste jag säga, men tills vidare håller jag mig reserverad omkring mitt intresse för kirurgi. Det var bra att få sy lite, ta mina första tag med skalpellen i en levande människa, och få se hur det praktiskt går till att ge folk nya höfter och knän, så missnöjd är jag absolut inte. Andra veckan stod jag på akuten, och fick ta mina egna patienter (förstås under uppsyn och ansvar av legitimerad läkare). Detta var mkt lärorikt, då det är en sak att läsa om omhändertagande och läkarvård, en helt annat att praktisera det. Den speciella känslan av att, med vit läkarrock, gå till väntrummet och ropa upp "Anders Andersson! Hej, jag heter Viktor och är läkarkandidat, vi kan gå till rum fem!", och för första gången se ut som en läkare, tvingas tänka som en läkare - vad måsta jag undersöka för att veta hur vi skall gå vidare? Vad skall ingå i journalen? Vad vill min läkare ha för rapport? Det är ju inte så att du vill slarva, och glömma bort de mest "självklara" saker (för de erfarna självklara, för oss nybörjare ofta svåra att komma ihåg). Jag kan kort nämna uppbyggnaden av svensk standardjournal för akutbesök, med huvudpunkterna Sökandeorsak/Kommer med/Indkrivningsorsak, Anamnes med Dispositioner (ligger det i släkten?), Expositioner (har pat. exponerats för ngt, ex malariamygg eller asbest?), Tidigare sjukdomar, Socialt, Tobak, Alkohol, Mediciner, och så Aktuellt med det patienten för tillfället besväras av: Status (hur har pat. det?), allmäntillstånd, övriga organsystem, Lokalstatus (har patienten stukat foten så är det foten som benämns här), Distalstatus (känns pulserna ut i foten?) etc. Härefter kommer Bedömning/Åtgärd, som alltså innefattar huruvida man går vidare med pat., om röntgen tas och vad den visat, och vad patienten informerats om, samt ev uppföljning. Sedan kommer det formella Diagnos med ICD-10 och ev andra koder, ex S93 Fodledsdistorsion. En sak som slagit mig är datoriseringen av journalerna, att man på allt fler (de flesta?) svenska sjukhus har e-journal. Varför i hela friden finns det 3-4 olika program för detta, som knappt kan kommunicera med varandra? Och som läkare tvingas du gå kurser och lära dig ett nytt system för varje gång du byter sjukhus (med ett an
nat system). Patienter som varit på en vårdcentral i Dalarna har sin journal i ProfDoc, som inte ens är tillverkat för MS Windows som alla datorer f.ö. har, för att när de sedan läggs in på lasarett hamna i Melior. Problemlistan är lång, och jag är glad att jag inte tillhör den generation läkare som måste vara med i den absoluta starten av datoriseringen (stackars dem som dessutom måste lära sig skriva på tangentbord vid 50-60 års ålder, det går inte undan för vissa kan jag lova). Dock måste jag tillägga att patientsäkerheten är mycket god, och även om det finns brister så är e-journalsystemet det gamla systemet överlägset på i stort sett alla punkter (bl.a. baserat på läkares uttalanden)! - Min allmänmedicinska placering/vårdcentral: tre veckor på jouren, alltså med de läkare som har hand om patienter som antingen ringt in eller klivit in på VC med mer eller mindre akuta tillstånd. Det kan vara allt från skärsår som skall sys, till ÖLI:s (övre luftvägsinfektioner), till könssjukdomar. Det var bra att få en inblick i hur primärvården fungerar i Sverige, med de vanligaste patientfallen och hur man som läkare hanterar det. Mycket tid gick åt sjukskrivningar, ÖLI:s, ULI:s/pneumonier, UVI:s (urinvägsinfektioner), bröstsmärtor, influensa och stukade fötter och tår, utslag m.m m.m. Jag gick även runt på alla möjliga delar av VC:en, på gyn (även om man som ung man inte alltid för att inte säga aldrig - av pat., helt förståeligt - är välkommen att stå och titta på när någon undersöks), på lab (skönt att få uppfriskat mina nål-/sticka hål-kunskaper, hur märkligt det än må låta), på BVC/barnavården med halvårs-ettårs-halvannatårs-tvåårskontroller, på vaccination med mera.
Det som komma skall:
- Astrid Lindgrens barnsjukhus tre veckor iom. min medicinska placering. Därför beger jag mig nu söderut till Stockholm, för att där spendera tre veckor (som ni väl får höra om vid senare tillfälle).
- Efter detta blir det Odense igen, verkligen efterlängtat, med studiestart redan måndagen efter sista praktikveckan, och hjärtblocket på andra delen av medicinstudiet. Jag skall även hålla i lunglabben/lungövelsen, samt så småningom även njurlabben/njurövelsen, så lite arbete skall jag också klämma in. Som tidigare nämnt/beklagat mig över är den danska kronan starkare än någonsin, så 33% går bort i växlingen, och incitamentet för att arbeta i DK är följaktligen även det starkare än någonsin.
Jag tillåter mig själv att avsluta med en härlig bild från Gambia-semestern, samt en bild från ett snövackert december-Dalarna. So long!
15 kommentarer:
Tack för en jätte bra blogg! Har du någon koll på hur långt tid det tar att söka ungifär, hur långt tid det tar att skicka efter alla pappar osv? En helt annan fråga, Dom nya reglerna som ska gälla from 2010, är det dom utbildningarna man söker det året eller utbildningarna som börjar vårterminen det året också? Tack på förhand!
1) Hur lång tid det tar kan jag inte svara på. Det är pappersarbete och tar tid, ja, men det är för sex års studier så lite får man lägga manken till ;)
2) Som jag förstår det är det för dem som söker 2010 och alltså börjar sept. -10 eller feb. -11 som detta gäller, och framåt.
Vh,
Viktor
hejsan! jättebra info om läkarstudier! vet du ungefär vilka poäng som krävs för att komma in i Norge? =)
"Dom nya reglerna som ska gälla from 2010"
Är det de här med intervjuer för alla svenska studenter?
"vet du ungefär vilka poäng som krävs för att komma in i Norge? =)"
- Nej tyvärr, finns nog på syoforum etc. Googla :)
--
"Dom nya reglerna som ska gälla from 2010"
Är det de här med intervjuer för alla svenska studenter?"
- Nej, handlar om regler för komvux och div. annat, se mitt långa inlägg om hur man söker in!
Vh, Viktor
Hej!
Tänkte bara passa på och berömma för en sjukt bra blogg, väldigt välskriven med mycket intressant fakta! Alltför få villiga själar som lägegr ner så mycket tid på att jobba som en liten personlig "privat rådgivare" åt blivande läkarstudenter.
Jag har bara en väldigt kort fråga: Var finner man ansökningsblanketten till danmark, antar att man inte måste skicka den via e-mail?!
Hoppas jag kommer in i Århus till hösten. Har du/eller jänner du någon som läser där...bra/dåligt?
//victoria
Hej Victoria, tack för vänliga ord!
Blanketter och instruks finner du på optagelse.dk.
Lycka till!
Vh,
Viktor
hej viktor!
tack för en superbra och användbar blogg! har hjälpt mig jättemycket:)
har du hört om det nya förslaget från danmarks sida om att tvinga alla studenter att tenta, skriva prov och arbeten på danska? Jag hade nästan ställt in mig på att ta tåget till danmark om ett par år och börja plugga men nu blir jag väldigt osäker. Det är en sak att lära sig att förstå och kunna tala lite danska, men att skriva på danska? är det inte lite väl mycket begärt...
Hej!
Nej, det har jag faktiskt inte.
Saken är väl den, att alla vi svenskar som varit här nere ett tag pratar en del danska. Jag tror inte den nya ordningen skulle förvärra situationen väsentligen, då definitionen måste vara tämligen diffus. Skall de språktesta oss? Vad utgör "danska"? När började jag prata "danska" under min tid här? (Har pratat sedan 1:a terminen enligt mig, fom 3:e enligt vissa, och enligt ännu andra pratar jag säkerligen fortfarande inte danska").
Det är säkert ett sätt att få utbildningen mer "dansk", men jag tycker inte det skall hindra er från att söka!
Vh,
Viktor
Hej Viktor!
Jag har en fråga jag hoppades du skulle kunna hjälpa mig med. Som jag har uppfattat det så måste man skicka med sitt slutbetyg (och eventuellet samlat betygsdokument) när man söker in till medecin i danmark. Nu går jag fortfarande sista året på gymnasiet men jag skulle vilja söka in till medicin nästa år men jag vet inte hur jag ska göra med min ansökan då jag först kommer att få mitt slutbetyg i juni. Hur gjorde du när du sökte in? Väntade du ett år efter att du slutade gymnasiet eller? Tack på förhand :)
Hej Sofia!
Jag var i samma situation som du då jag sökte, och processen föregår som så att du kompletterar med dina slutbetyg i juni. Det skall finnas information om detta (leta bland ansökningshandlingarna där det handlar om ´karaktär´/betyg).
Det jag inte minns är om du skall skicka med dina tillfälliga betyg så länge.
Hör gärna av dig när du löst gåtan =)
Vh,
Viktor
Hej!
Tack för så fort svar :)
Jag hittade inte informationen bland ansökningshandlingarna men det beror väl nog på att min danska inte är den bästa, än så länge iallafall, så jag tog och mejlade studievägledarna på de tre universiteten som har medicin. De svarade så att man bör skicka in slutbetygen när man har fått dem (århus sade att de bör ha fått dem senast 5 juli) och tillsammans med ansökninsblanketterna skickar man in "karakterbeviser", antar att det är de preliminära betygen.
Vänliga hälsningar
Sofia
hej Viktor
Jag undrar om man söker till både HT och Vt när man söker den 15 mars. Eller måste man söka på nytt för VT 2010?
Sedan undrar jag om du känner ngn som har skrivit MCT och vet var man kan få tag på gamla prov/ngn bok med tips?
Varma hälsningar Karin
Hejsan Viktor!
Jag blivit antagen till medicin i Odense nu till våren, ska bli extremt kul. Jag har varit här inne rätt så mycket och har sett att du har praktiserat en hel del. Ingår den här praktiken i studierna och får man själv väljsa pratikort?
MVH Emma
Hej Emma!
Praktik, förutom ett par dagar första åren, är 2v på sjätte terminen som i dag måste göras i DK (du blir placerad). Sedan har man 8v x2, på åttonde och tionde terminen, där 4v är en sk. elektiv placering, som du helt får välja fritt.
Till skillnad fr andra universitet är det alltså praktik i block, sammanhängande perioder. På många orter i SE går du på hjärtavdelning efter att ha läst om hjärtat, men så är det alltså inte här i Odense.
Mer info på medicinstudiet på sdu.dk, leta efter "proffessionsspåret".
Välkommen till Odense!
Vh, V
Skicka en kommentar