lördag, mars 07, 2009

Marsmörker

Med en sådan inledning kanske jag skall förklara mig. Jag råkar ha en dålig dag, och det härliga gråvädret gör att de dovt grå åskmolnen flyttar ända in i min lägenhet. Det är ju lördag, den lediga dagen (om man som jag "arbetar" om söndagar). 

En del har hänt sedan jag kommit tillbaks. Skolan har börjat, med hjärtblocket och allt vad det innebär. Till er som trånar och längtar kan jag bara vara enig med många andra - kandidatdelen av studiet är verkligen toppen! 

För det första är det läkare som undervisar. Överläkaren på kariologisk avdelning, Odense Universitetshospital, gör allt vad som står i hans makt för att få in oss på rätt spår vad gäller hjärtsjukdomarna. En mycket duktig och engagerad föreläsare, som gör studietillvaron mycket lättare. Skillnaderna mot första delen av studiet är enorma. Relevansen fullkomligt glöder, med föreläsningar om hjärtsvikt (hur många av er har inte en farmor/mormor med ´dekliva övem´, dvs svullna underben, anklar och fötter? Stödstrumpor, någon?), förmaksflimmer (som min egen morfar just diagnosticerades med), hjärtstopp, atheroscleros (som inte är det samma som arterioscleros - arteriosclerosen är en systemisk, med åldern kommen fibrotisk förändring av kärlen till det sämre, styvare stadiet, och atherosclerosen är den kolesterolbetingade, lokala/systemiska åderförkalkningen) med mera. 

Det vi läser och skall kunna är verkligen konkret, och för var sjukdom talar man om:
Definition
Karakteristik
Förekomst (statistik, problemets omfång)
Etiologi (orsaker, patofysiologi)
Symptom, Kliniska fynd (vad kommer patienten med)
Parakliniska fynd (röntgen, EKG, blodprov visar...)
Diagnosställning (kriterier för...)
Differentialdiagnoser (vilka andra sjukdomar måste vi ta i beaktning/utesluta)
Behandling
Prognos (dödlighet vs överlevnad). 

Sedan har jag stött på några av "er", eller fd. läsare i alla fall, i och med lunglabben som jag är med och håller i i år (igen). Hemskt trevligt!
Rent konkret innebär själva arbetet för mig förberedelser, ett praktiskt genomförande om 4h per grupp med undervisning på danska (eller svenska om nu sådana rena grupper skulle existera), samt rapporträttning, som är en klart underskattad del av arbetsbördan. Sitter just nu kvällstid, efter det egna plugget, med 9x30-40s rapporter av mycket varierande kvalité, och för varje rapport som underkänns blir det 30-40s som skall läsas igen. 
(För att inte skapa någon kontrovers så kan jag nämna att jag inte börjat med medicinarnas rapporter ännu, och därför syftar "mycket varierande kvalité" till erfarenheter från tidigare år, och ingen skall ta åt sig ;-) )

Det är många av er som hör av er till mig ang. ansökningsprocessen. Kul att det fortfarande finns dem som hittar bloggen och kan nyttja den som tänkt var. Lycka till och fortsätt kommentera / fråga!

Åter till marsmörkret då. Jag tycker det har varit för lite sol och för mycket moln (nähe, oväntat!)  sedan jag kom ner, och som sann surgubbe minns jag tillbaks till den tid då solen faktiskt sken i februari, med fina vårdagar (dvs för två-tre år sedan).  Vet inte om det är minnet som sviker mig eller spelar mig ett spratt, men nåväl. 
Vissa dagar är bara tråkiga, och det kan förstås ha att göra med de 5-6-7 ölen jag drack i går aftes i goda vänners lag. 

Jag kan passa på att efterlysa, till er svenskar som är här i Odense, ett engagemang i svenska läkarföreningens utlandsdivision, som håller på att starta upp runt om i världen faktiskt. Odense saknar fortfarande en representant, och kanske finns det rum för en lokalförening. Är ni intresserade så hör av er, jag har varit i kontakt med dem men saknar tiden och engagemangslystan ft. På Facebook finns gruppeSwedish Medical Students Abroad (SMSA).

Nu skall jag läsa Psychology Todays artikel om ambition på ruinens
brant, Pitfalls of Perfectionism, där jag ibland anser befinna mig
(don´t we all från tid till annan?). Läs den själva här.

So long!
Viktor

10 kommentarer:

Anonym sa...

Kul att höra att kandidatdelen är toppen! Vad tycker du om svårighetsgraden jämfört med bachelorn? Jag pratade med John Chemnitz, och han sa att det är väldigt vanligt att folk som precis klarar sig igenom bachelorn med 2:or vänder helt och klarar kandidatdelen utmärkt med bra betyg. Det betyder ju dock inte att det är lättare, men tänkte höra med dig vad du tycker om svårighetsgraden hittills?

/K

Anonym sa...

Hej,
Imorgon ska jag söka till läkarprogrammet i danmark. vilken stad rekommenderar du odense, köpenhamn eller århus? är det ngn skillnad på de olika utbildningarna?
Mvh
Johanna

Anonym sa...

hej
jag är så tacksam för din blogg som har hjälpt mig väldigt mycket i min ansökan!
Nu har jag blivit inbjuden till att delta i MCT, men jag har INGEN aning om vad ett sådant prov går ut på eller hur den är upplagd och så. Jag har kontaktat en studievägsledare från Syddansk, men hon har ännu inte svarat...
Det vore jättesnällt om du kunde berätta lite om de samt ge tips på var man kan finna gamla prov.
Ha det bra o återigen ett stort tack för en informativ blogg // miss m

Viktor sa...

Hej!

Grattis till det!

I mitt inlägg "Tips: Hur söka medicin i Odense?" från januari kan du läsa lite om det. Gamla MCQ´s vet jag inte, dessvärre.

Har dessvärre mindre bra koll på hur dagens system ser ut, vad man frågar om etc, men igen, läs igenom mitt inlägg.

Vh,
Viktor

Anonym sa...

Hej, Viktor!
Mycket trevlig blogg må jag säga!

Du skrev i ett tidigare inlägg att det räcker med Matematik D för att söka. Men det står ju på alla respektive undiversitets hemsidor att det krävs Matematik E, så jag undrar vart du fått den informationen?

Mvh Mathias

Viktor sa...

Hej Mathe_B!

Jag undrar över den informationen, ja, eftersom att det är så många svenskar här nere, och jag kan inte tänka mig att alla har läst matte E (det är väl väldigt få som läser den på gymnasiet?)

Det krävs ju inte för svenska utbildningen, så jag förstår inte varför den skulle krävas här - särskilt som ex. endast fysik och kemi A krävs i DK (jf Sverige).

Jag tror att (fel-)tolkningen ligger i att det SDU kräver är "högsta grads matematik", men det läser alla som går matte-linje i DK. Här finns dock inte kurs A ända till E, utan en C-B-A-kurs, alltså trespårig. Därför kan gränsen lika gärna ligga vid matte C i DK.

Vh,
V

Anonym sa...

hej viktor! Jag har stor problem hur får man ihop skolan och ekonomin att gå ihop?!

Emelie sa...

Hej!

Angående frågan om matte E. Det var nytt för förra årets intagning med kravet om matte E. Många missade detta och intagningenspoängen var rekordlåga i hela Danmark.

Mvh Emelie med.stud 2 modul

Viktor sa...

Emelie: du menar att de nu kräver Matte E förr att komma in i Odense, oavsett vilken kvot du söker in till?

Emelie sa...

Hej!

Jag det vill jag mena, kolla in följande länk som kommer från syogudien:
jhttp://www.syoguiden.com/artiklar/default2.asp?ArtID=1

Mvh Emelie