Så du har kommit in i Odense?
Vad kul! Du kommer alldeles säkert att trivas, allt är vad man gör det till, och Odense är en fin by (stad) med mycket trevligt folk!
Staden i sig erbjuder fin arkitektur (beroende på vad du är van vid vill säga). Den har en å som rinner vid stadskärnan, i relation till många fina grönområden, så vår- och sommartid är det meget dejligt! Jag repeterar vad jag tidigare sagt om Århus (www.au.dk) och Köpenhamn (www.ku.dk) - fina städer, om inte ännu finare, men tror det är svårare att få bostad och dyrare att bo, då båda två är större städer, särskilt Köpenhamn givetvis. Du kommer inte att bli missnöjd med leveorten om du kommer in på medicinstudiet i Danmark, i vilket fall som helst!
Generella tips innan du kommer ner:
Ps. Gäller särskilt er som börjar på den nya studieordningen (f.o.m. Feb 2006, se http://www.sdu.dk/health/studieinformation/medicinba/). Vi på gamla studieordningen har nämligen terminstentor, ni kommer att läsa block, dvs ha tenta efter kanske var 8:e vecka, vilket innebär att ni ju måste kunna plugga på danska på ett tidigare stadium.
Språket:
xKöp ett danskt lexikon, gärna ett till datorn också. Snabbare sätt att slå upp finns inte. Googla på Wordfinder till ex, ett program jag själv använder.
xLåna en dansk bok och läs den. Börja smått med något enkelt, gärna något av intresse som du kan en del om (ex. en bok du läst fast på danska). Slå upp ALLT du inte förstår, enda sättet att lära sig - skriv gärna ner det. Är ju tvivelslöst för din egen skull! Som allt annat, och jag citerar inledningstalet vi fick första dagen här i Odense: "Universitetsstudier handlar inte om vad du skall läsa, utan om vad du skall kunna!"
xTräna på att höra på danska - www.dr.dk har ett program som heter P1 Morgen, som du kan podcasta hem eller lyssna direkt över internet på. Jag lyssnade mycket på danska nyheter innan jag kom ner. Man får koncentrera sig som en galning i början, men tänk vad skönt när du börjar förstå hela meningar etc, vilket ju brukara vara en förutsättning när du sedan sitter på en föreläsning :-) P1 morgen är 1h långt veckoreportage om nyhetshändelser, som efter några timmars lyssning t.o.m. väcker en del intresse i min mening!
Dela upp det så du lyssnar ett antal timmar i veckan, ja helst varje dag, 5 min ger mycket, 5min-nyheterna kan man ju lyssna igenom två gånger ex.
Övrigt:
xStäll dig i bostadskö! På http://www.studiebolig-odense.dk/ gör du detta.
Så här går du till väga: Klicka på "Boliger" - Odense C, där de flesta bor, är min personliga favorit. Universitetet, där man läser i stort sett allt de första tre terminerna, i alla fall på den gamla studieordningen, ligger typ i Odense M, men blir långt att cykla när du skall in till C eller till sjukhuset. En smaksak. Någon av de två tipsar jag om! Jag cyklar 20 min var morgon, men det känns som att det är det väl värt, motion har ju heller aldrig skadat! - Kryssa i vad du vill söka - Søg lejligheder - "Jeg er ikke ansøger, men vil gerne være det": Søg lejemål - Fyll i formuläret Kryssa i mailfunktionen ("Ønsker du tilbud fra..."), och under Bemärkningar: fyll i fullständig adress för säkerhets skull. Det viktiga är ju att du finns med och räknar ködagar.
Vill du på i studentkorridor ("kollegium") så är "4. mai" (ganska nära universitetet och inte allt för långt till centrum, de som bor där trivs) och "H.C. Ørstedskollegiet" (som ligger toknära universitetet, om man jämför med allt annat, 10-15 min cykling till C) två populära sådana.
xEn annan sida som är bra är http://www.boligportal.dk/ "Søg udlejningsbolig" - 1-2 værelse (rum) - Odense C eller vad du vill ha. Ps. Odense ligger i Fyns Amt ;-)
Liten ordlista
-----------------
-Værelse - rum
-Køkken - kök
-Indskud - typ depositum, se nedan!
-Bad/Badværelse - badrum.
-Kollegie - motsvarar ungefär studentkorridor.
-F.ö. vill jag påpeka att det är två saker som skiljer sig från Sverige. Boytan ljuger i många fall. Danska mått mätt räknar de med såväl korridorer som förrådsutrymmen. Jag råkar bo i huset med världens bredaste trappuppgång (den har t.o.m. sittplatser på varje plan!
Det andra är deras syn på depositum. Många säger att det skall räknas som en tillkostnad (berodende på hur stor summa det handlar om givetvis), pga. att när du flyttar ut så är traditionen att det skall målas om, ofta oavsett om du gått lös med hammaren eller ej, vilket går på några tusenlappar. För att du skall slippa känna att du betalar så mycket för det så dras det bara av ditt depositum, så du får pengar tillbaks, men inte så mycket som du gav givetvis!
xNär du kommer till Odense (om du inte kommer hit tidigare) så skall du ha med dig ett s.k. Nordiskt flyttbevis. Detta får du hämta hos Skatteverket i Sverige (www.skatteverket.se) och lämna hos skatteverket i Danmark (www.toldogskat.dk) för att du skall få ett danskt sk. CPR-nr, vilket motsvarar det svenska personnumret. Detta krävs för många ting, bl.a. bankkonto (har du Nordea eller HB kan du gå in på ett av deras kontor här i Odense, ofta bra att ha samma bank som i SE). Anmärkningsvärt vad gäller pengar är att de i Danmark har ett alldeles eget VISA-system, fullkomligt idiotiskt. De kan använda sitt "Dankort" vart som helst i världen, men du som har ett vanligt internationellt VISA kan inte alltid använda det (mindre butiker, men även bl.a. Netto o.d.) Därför blir du beroende av att skaffa ett Dankort så snart som möjligt, jobbigt att ta ut pengar för 30kr/uttag varje gång också (varken Sverige eller Danmark är ju med i EMU).
xMobilnr. kan du köpa motsv. startpaket när du kommer ner på en bensinstation eller dylikt. Försök skaffa CBB eller Tele2, då de till synes är billigast. Själv skaffade jag Telia, och vill nu byta operatör vilket det är ett jäkla papperskrångel med...
xHa gärna en bil med dragkrok när du flyttar ner (om du har bostad fixad vill säga), IKEA må vara litet i Odense, men man får låna ett släp därifrån gratis för att frakta hem alla ting, såvida du inte har ALLT med dig från SE.
xHa en karta med dig, maila turistförmedlingen http://www.visitodense.com/på otb@visitodense.com, "Hej, jeg skal flytte til Odense og vil gerne ha et kort hjemsendt til min adress i Sverige, mange tak venlig hilsen blablabla..."
xhttp://www.odense.dk/Topmenu/PolitikKommunen/Velkommen.aspx är kommunens egen sida för dig som vill flytta in, vet ingenting om hur informativ den är...
Kommer inte på så mycket mer just nu, har du fler frågor så kom med dem!
Ha det fint och välkommen till Odense så småningom,
Viktor
En blogg som beskriver vistelsen för en Stockholmsfödd halv-mas som läser medicin i Odense, Danmark. Jag är 25 år gammal och läser för tillfället elfte terminen på Syddansk Universitet här i Odense. I bloggen finns anekdoter och berättelser från det vardagliga livet blandat med information som förhoppningsvis är relevant för dig som vill/ska läsa medicin i Danmark. Sedan länge ligger bloggen dock latent men kommer att uppdateras under 2011 med slutnoter. Väl mött och trevlig läsning!
söndag, november 05, 2006
Tips inför studiet i Odense/Danmark
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar