onsdag, augusti 08, 2007

Nygamla tips inför studiet i Danmark

Sommartider är här och jag har hunnit med allt utom att blogga - praktik på intensivvården resp. ortopedkirurgisk avdelning i två veckor, hemtjänstjobb, sol, bad (i mån om tid och väder dvs närmast obefintligt) och en och annan mjödliknande (för oss halvdanskar svindyr) dryck.

Hursomhaver, jag ger mig själv semester från bloggandet, men kan inte låta bli att flika in en mailkonversation mellan mig och en blivande studerande, hoppas det kan hjälpa någon.
Det verkar som att fler och fler hittar hit och att bloggen fyller sitt syfte, vilket givetvis är glädjande. Sneglar du på besökar-räknaren så passerar den nu i dagarna 1000 st, vilket givetvis är mycket glädjande! Vi hörs i september!

Viktor

----------------------------------------------------------------------------------

" Hejsan!

Jag skrev till dig för ganska längesedan då du precis börjat på Odense
universitet. Nu har jag själv kommit in på Läkare i Köpenhamn och är lite
nyfiken på hur du har upplevt din tid i Odense.

Jag vet att du skrev att du klarade av danskan bara genom att lyssna på
dansk radio. Jag är inte helt säker på om det räcker för mig så jag undrar
om du snappat upp något tips från någon annan svensk student där nere om hur
han/hon lärt sig språket. Har de gått en språkkurs eller använt sig av något
dataprogram m.m?

Jag undrar också hur du upplevt de stora tentorna som man får höra så många
skräckhistorier om, samt om det är många av dina svenska klasskamrater som
hoppat av. Hälsningar..."

Hej! Grattis får man väl säga, vad kul att du får uppleva din dröm i alla fall.

Först och främst: var inte nervös. Det är ett tufft liv. Jävulskt till och från. Men med tanke på avhoppningsprocenten som är mkt låg, i alla fall i Odense, så visar den på att man tar sig igenom all skit och blir starkare av det. Finn goda vänner att luta dig mot, plugga extra hårt tills du lärt dig systemet. Första tiden är mkt tuff. Men går du in med rätt inställning så kommer allt att gå bra! Tror att det fel som de flesta gör är att de är jättenervösa inför allt. Nervositet hjälper bara till en viss grad, sedan stjälper den. Planera så mkt du kan i förtid (lär dig danska, fixa boende, åk till K-hamn och se dig omkring) och se till att hitta vettiga polare direkt så är det lugnt.

Glöm heller aldrig varför du valt studiet från början - det är oftast mkt intressanta studier och du har ett fantastiskt mål som du kommer närmre dag för dag!

Tentorna kan vara mkt hårda, men det är som ngn sa till mig redan första dagarna på utbildningen: "Visst, alla kommer att tjata i över ett år på OSAE/ettårsprovet, men hallå - minst 75 % av alla som går runt och är nervösa hela den tiden klarar ju faktiskt av tentan också." Lugn alltså, pluggar du så klarar du det!

Ang. språket: Jag behöver väl inte nämna att du skall införskaffa lexikon od? Wordfinder (lexikon på datorn) är fantastiskt, även för engelska, skaffa det genast!

Skriftspråket lär du dig snabbt. Läs en dansk bok hemma och slå upp alla ord du inte förstår (var envis - bättre nu än att du måste slå upp allt när du läser inför din första tenta, inte sant?). Tentorna skrivs på "nordiska", varför du efterhand (se under talspråket) lär dig skriva på danska. Ex. gmail och MS-Word har rättstavningsfunktioner på danska som är perfekta när du skriver mail od (du lär av dina misstag).

Talspråket måste du lära dig efter hand. Mitt tips är att du redan från dag 1 snappar upp och börjar använda nya danska ord och uttal.
Ja, du låter fullkomligt korkad för såväl danskar som svenskar, men efter en tid så ger detta resultat. Se i stället på dem som aldrig försöker och sitter där efter 4,5 år (ja jag har konkreta exempel från Odense) och talar svenska med danska ord - fullkomligt obegripligt för alla de danskar som inte är vana att höra det dvs dina närmsta studiekamrater. Värst av allt: obegripligt för kollegor och patienter. Att lära sig språket eller i alla fall försöka är väl det minsta man kan göra när du ges en sådan här fantastisk möjlighet! Det är i alla fall vad jag tycker...

Någon kamrat har läst en universitetskurs i danska språket. Visst har han ett försprång, men du klarar dig utan den, lägg sedan till att det är närmre 20,0 i intag på den pga alla framtida stud.med:are och att den bara ges vid vissa svenska lärosäten så...

Du får ställa in dig på att vara invandrare minst ett halvår. Det är tufft, men det ger dig en erfarenhet för livet och skinn på näsan!

Lycka till!


6 kommentarer:

Anonym sa...

Hallå Viktor!

Den där två veckors praktikten, är det något som du själv fixat eller fixar skolan det?

Viktor sa...

Det är något jag fixade själv, men som du får tillgodoräkna dig i skolan och nyttja som alternativ till en tilläggskurs (motsvarande den jag läste om läkekonsten under nazityskland).

Du har en hel del praktik, där 6v på sjätte terminen är det första, varför många väljer att prova på yrkeslivet lite tidigare.

Vh,
Viktor

Anonym sa...

Ok tack för svaret. En liten fråga till bara, hade du praktik i Sverige eller Danmark?

Anonym sa...

Tjena!

Det där med att man får tillgodoräkna sig tvåveckors praktik kände jag faktiskt inte till. Brukar det vara svårt att finna en praktikplats även om man inte har kontakter?

tacksam för svar

mvh Karl

Viktor sa...

Hej Karl! Nej, det tror jag alls inte, även om en kontakt aldrig skadar. Jag kommer att summera sommaren m praktik od när terminen väl kommit igång, har som sagt lite break från bloggandet ft.

Ringer du runt till sjukhus och presenterar ditt ärende så brukar det lösa sig. En nackdel - särskilt med stora sjukhus och ex akutavdelningar - kan vara att du känner dig som en ryggsäck på någon ; det kan vara svårt att få lite undervisning alt få prova på saker. Återkommer som sagt =) Vh, Viktor

Viktor sa...

Praktiken var i Sverige!