måndag, oktober 27, 2008

Frågor och svar ang undervisningsspråk, kurslitteratur samt tentaspråk

Lena: hej v, ... har kommit in i på med i köpenhamn inför nästa september ... , och jag undrar bara om all undervisning är på danska till 100% och detsamma om kurlitteraturen? samt om vilka reaktioner man får när man svarar på svenska på tentorna? vore tacksam för svar:)

Viktor:
Hej Lena!

Kul att du kommit in i Köpenhamn.
Då jag som bekant läser i Odense så svarar jag utifrån mina erfarenheter här, och förväntar att det är detsamma i Köpenhamn.
Kolla gärna mina tips inför studiet, då många gäller för DK generellt!

-Kurslitteratur är till stor del på danska, men även (förstås) engelska. Jag har fått uppfattningen att danskarna är ganska flitiga författare, då många böcker tycks vara på nationalspråket i stället för engelska alternativ. Dock finns det alltid engelska alternativ om det är engelska du föredrar, ofta böcker rekommenderade av din fakultet.
(Jag kan som ex. nämna kolossen Histologi på molekylärbiologisk grundlag av Århusianska Finn Geneser, där många svenska utbildningar har en engelsk motsvarighet, samt Rörelseapparatens anatomi av Finn Bojsen Möller, Köpenhamns anatomiguru.)
-Undervisningen är till 99% på danska, såtillvida det inte är gästföreläsare eller utländska forskare som håller i undervisningen (ENG).
-Officiellt språk är nordiska, i alla fall i Odense, varför det inte är några problem att svara på svenska. Du lär dig dock danska efterhand, i takt med att du uppfattar hur mkt vikt skolan lägger på ditt språkbruk. Om du märker att det drar ner på dina betyg att du svarar på danska (i Köpenhamn har man en hel del muntliga examina dessutom), så kanske det är värt att vikta danskaträningen lite extra inför nästa examensperiod!

Lycka till med studiet!

3 kommentarer:

Ruub sa...

Hej Viktor. Trevligt att hitta en blog för svenskar som läser/ska läsa i Odense, Danmark. Har två frågor, då jag själv börjar läsa medicin i Odense i februari 2009. Har sökt lägenheter via studiebolig-odense och fått ett svar där de erbjuder mig en lägenhet från och med 15e februari, vilket är lite opassande då utbildningen börjar den 2a. När kan jag förvänta mig att flytta in i en lägenhet egentligen? Min andra fråga handlar om anteckningar under föreläsningarna. Tycker att små netbooks är smidiga (och skriver för övrigt snabbare på tangentbord) men om det är mycket diagram och liknande så kanske gammalt hederligt skrivhäfte är det som gäller?
Tack för att du skriver en väl behövlig blogg för vilsna svenskar på väg till Danmark.
MvH, Ruben

Viktor sa...

Hej Ruub!

Kul att du kommit in i Odense, välkommen!

- ang lägenheten: ditt fall är inget nytt, dessvärre, många (inkl. jag själv) drabbades av detta då vi flyttade ner. Jag rekommenderar att du skickar ett mail till din bostadsförening och förklarar situationen. Dock får du nog räkna med att du får flytta in den 15:e, då datumet med högsta trolighet är satt utifrån att den som bor i din blivande lägenhet skall flytta ut senast den 1:a, varpå det skall målas om etc vilket tar ett par veckor i ett administrativt klumpigt system.

Lösningen kan vara att bo på vandrarhem (250DKK pr natt, du kan säkert förhandla till dig billigare långtidsboende), camping o.d., eller att du bor inneboende ett tag - antingen söker du annonser eller hör m studerande när du kommer ner.

- Gällande anteckningar så handlar det förstås om vilken studieteknik som passar dig. Ofta föregår det så att du skriver ut föreläsarens presentationer innan föreläsningen, och så är det plats på pappret för anteckningar (färdiga linjer).
Jag är ingen stor fan av att skriva ut stora mängder som man sedan inte skall använda igen (efter examen), men på andra delen av studiet är det att rekommendera. Alltså: köp inget nu, vänta och känn av läget när du kommer ner. Lär du dig bäst vha dator så kör på det!

Vh,
Viktor

Ruub sa...

Tack för svar, låter som goda råd.
MvH, Ruben