söndag, december 20, 2009

Kiropraktik

"Hej Viktor, i Odense läser ni de första åren tillsammans med kiropraktorer har jag hört. I Sverige påstår en del kiropraktorer att de kan behandla astma, magont och allt möjligt. Hur verkar den danska kiropraktorutbildningen vara? Blir det något kvar av kiropraktiken om man tar bort subluxationerna och allt annat ovetenskapligt?"
Hej! Kiropraktik skall förtydligas bygger på kunskap om och manipulation (ändra med händerna, ex. knäcka, flytta och mjuka upp) samt övningar av rörelseapparaten, dvs ben muskler och leder. I Odense ligger nordens enda (och "officiella") vetenskapliga kiropraktor-utbildning, där man läser en motsv. medicine bachelor, dvs all anatomi och fysionlogi etc precis som medicinarna, och skriver samma tentor, plus en del annat. Sedan tillkommer en tvåårig kandidatdel. I Odense har alltså kiropraktor=biomekaniker-studenterna det tufft under de första tre åren. Här ligger dessutom ett forskningscenter för att forska kring behandlingsmetoder o.d, och lyfta bort kiropraktiken fr hokus-pokus som det så associeras med.
Det om att kiropraktorer säger sig kunna behandla astma och andra medicinska tillstånd vill jag väl inte hålla med om, då det inte är ngt de läser om. De specialiserar sig som sagt på rörelseapparatens sjukdomar, bl.a. allt som har med ryggraden att göra. Enligt den sk. studieordningen för kiropraktorutbildningen i Odense, det officiella dokument som förklarar och reglerar utbildningen as of today, förhåller det sig som följer: "Kiropraktorfunktionen omfatter diagnostik, forebyggelse og behandling af smerte og funktionsbegrænsende tilstande i bevægeapparatet". Därmed inte sagt att en biomekare inte kan slå upp i en bok/på nätet hur man diagnosticerar och behandlar astma, som vem som helst kan. Kiropraktorer har (i DK i alla fall) diagnosticeringsrätt vad jag kan minnas, vad gäller deras område, bl.a. bilddiagnostik mha röntgen, MR och CT. Detta skiljer dem fr ex fysioterapeuter. Klasiskt är det ju bara läkare som innehar denna rättighet.

Jag vill nämna att det nyligen utarbetats ett slags hokus-pokus-lista (tror det var WHO), om alternativa metoder till den läkarvetenskapliga som påstår sig kunna bota sjukdomar, som kommit fram till att manipulation av halscolumna (övre ryggraden) bör ingå i denna. Detta är ngt som kiropraktorer i Odense sysslar med, men saken kanske ändrar sig i och med kommande forskning. Därmed råder fortsatt kontrovers kring kiropraktikens vara eller icke vara (vetenskapligt baserat).

Så till din sista fråga, om det blir ngt kvar för biomekarna att bota. Jag vill säga att jag förstås är präglad av hur det är i DK, där utbildningen är 5-årig, vetenskapsbaserad och högst seriös. Här ingår kiropraktorerna i den danska vårdkedjan, och får många hänvisningar fr läkare när det gäller just rörelseapparatsskador/-sjukdomar, ett slags ortopeder-med-handlags-lösningar eller avancerade fysioterapeuter med diagnosticeringsrätt. Mitt svar är alltså "ja", men jag skulle önska tydligare bevis och forskningsförankring för att kunna bli frälst.

Kiropraktorer har ännu inte fått tillträde till medicinens finrum, dels pga bristande vetenskaplig basis, men säkert dels pga ren ovilja/bångstyrighet hos oss medicinare att inse att våra lösningar inte alltid är de ultimata.

Mer läsning här. (Danska)

Hoppas det var svar nog :-) Viktor

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Viktor,
Jag har några frågor till dig som studerar medicin i Danmark.
Det är så att jag är antagen och ska börja på läkarprogrammet i Köpenhamn nu i februari och jag känner att mina kemikunskaper från gymnasiet har fallit bort lite grann. Är det nödvändigt att läsa upp kemin och i sådant fall vad inom gymnasiekemin har jag mest nytta av (reaktionsformler, metabolismem, osv.)?

Jag söker också bostad just nu i Köpenhamn och tänkte bara fråga om du vet hur pass svårt det är att få Kollegierum i Danmark (har ställt mig på ciu's "akut-lista"). Sen vill jag även fråga hur mycket i hyra man har råd att betala som max, med sina 11 000 sek från CSN?

Mvh Andreas

Viktor sa...

Hej A!

1. Ang. kemin så är det ett tag sedan, men jag minns att mkt fr kemi B hade jag nytta av, bl.a. syra-bas-kemin. I Odense läste vi en del repetition fr svenska gymnasiet, kan dock inte svara på hur det är i Kbh.
Läs lite koncept om du känner att du har tid, och köp Lippincott´s review of biochemistry (biokemi, inte ren kemi) så kan du slå upp den rena kemin i dina gamla böcker allteftersom du känner att det behövs (när du är på plats).

2. I Odense är det bostadsgaranti, i Kbh är det desto svårare. Har ändå erfarenheten att det brukar lösa sig. Räkna med ett sämre boende m ev. lite extra pendlande i början, så kan det bara bli bättre allteftersom. Ang. ekonomin så är det en smaksak. Är du dyr i drift? Mkt merkostnader i början. Många betalar 4000 danska i månaden, men där ngnstans går väl smärtgränsen för vad man klarar. Se till att ta extravak via FADL, Medicom eller motsv. redan fr starten så kommer det inte vara några problem, men ha en startbudget för böcker, flytt och ren drift i början!

Lycka till!

V

Josefin sa...

Hej!

Sitter och läser i anatomikompendierna inför den uppkommanden tentan och tänkte att jag bara skulle hälsa alla ni som ska börja på läkarlinjen i Odense nu till våren att ni kommer ha jättekul här. Jag har snart läst mitt första år här och kommer ihåg exakt hur det kändes för ett år sedan. Jag var sjukt nervös! Och inte hjälpte det att komma till första dagen och inte förstå hälften av vad som hände där. Men det går snabbt att komma in i det och efter ett tag tänker du inte ens på vilket språk som pratas. Och visst är hemlängtan stor stundtals men man skapar sin egen lilla familj här och får Odense till att bli lite mer än bara en plugg-stad. Så ni har väldigt mycket att se fram emot, både i skolan och utanför skolan. Så lycka till med starten och var inte rädda för att göra bort er (det finns många luriga ord som betyder helt olika saker på de olika nordiska språken ;D ).

Hälsningar
Josefin

Ps. Bli inte förskräckt om en norrman frågar dig om du vill komma på förspel hemma hos honom. Det betyder att han vill förfesta ;D.

Anonym sa...

Hej Viktor,
Jag hade tänkt söka till läkarlinjen i Dk hösten 2010, men jag vet inte om jag har alla behörighetskrav som behövs. Är det fortfarande Fy A, Kemi B, Bi B och Eng B( eller C?).

Väldigt tacksam för svar!
Hälsningar,
Karin

Viktor sa...

Hej!

Se min tidigare post, där också länkar finns.

http://studmed-odense.blogspot.com/2009/01/hur-ska-medicin-i-odense.html

Lycka till!
V

Anonym sa...

Shena viktor, du har blivit nån form utav Dr phil för oss, haha,
Du jag tänkte bara fråga en sak, de där med språket, jag ska börja plugga till läkare imorn i århus faktiskt och jag undrar hur var de på föreläsningarna i början förstod du något? Jag är lite orolig att jag inte förstår något tills tentan kommer. När jag läser så förstår jag nästan 80-90%. Men problemet är när danskarna ska prata fan va grötigt de är haha.

Mvh Allan

Viktor sa...

Hej Allan.

Dr Phil vet jag inte, men lekmanna-syokonsulent kanske =)

Språket är som du säger inte alltid så lätt. Mitt tips är att lyssna på så mkt danska du bara kan, ex. via podcast eller ljudböcker, finns överallt i affärer och på internet (ex dr.dk). Att läsa brukar gå ganska bra, men jag kände på samma vis som du inför nedflytten.

Lycka till!
V