tisdag, juli 21, 2009

Hælsningar från en natt i Norge

Hallå!


Sjunde terminen øverstøkad efter en tråååkig ortopedikurs, en lungkurs som inte var så værst spænnande, och slutligen en mer medicinskt intressant hematologi/blod-kurs. Det har med facit i hand varit intensivt, mkt pga det nya att vænja sig till på studiet, med småkurser, multiple choice-examen, sjukdomslæra etc, och mkt pga att jag jobbat/undervisat en hel del.

Nu sitter jag hursomhelst på en lækarvakt i Norge och væntar på patienter. Hær (i alla fall på min ort) erbjuds vi som læst termin 6 och uppåt ett jobb som sjuksköterskor, vilket är fantastiskt lärorikt! Vaccinationer, injektioner, venfloner, suturering (sy patienter) m.m har sommaren erbjudit, lite som betald praktik faktiskt. Både hjärt- och lungpatienter trillar in akut, liksom getingstick och andra allergier, även om det inte helt är meningen (större sjukhus skall ta hjärtstopp som sker på gatan t.ex, liksom benbrott), vilket gör arbetstilvaron mycket varierande, spännande och lärorik.
Nästa sommar kommer spenderas, om jag känner för det då, i läkarrock för första gången, så sommarens bravader har varit ett steg i helt rätt riktning. Ett stort plus är att få se primärvården med egna ögon; att få en bild av de vanligaste patienttyperna är verkligen bra, som medicinstudent har du ofta de mest udda diagnoserna långt ut på tungan när du kommer ut i verkligheten.

Nu väntar en vilomånad innan skolan börjar med åttonde terminen - praktik 8v, gasto/mage-tarm samt endokrinologi/hormoner väntas!

Ha en fortsatt skön sommar!
Viktor

Inga kommentarer: