torsdag, oktober 01, 2009

Emma undrar...

Hejsan Viktor!
Jag ska börja i Odense nu till våren, ser verkligen fram emot det, men jag vill åka hem och hälsa på så ofta som möjligt. Bor i Lund just nu så det är väl bara 2,5 h tågresa ungefär.
Hur ofta är du hemma?
Hur ofta har ni föreläsningar? Är det varje dag eller mer koncentrerat på kanske 2-3 i veckan?

Tack för en bra blogg!
Emma

Hej Emma! Vad trevligt att du också kommer ner. Lundaborna brukar vara hemma en del. Minns första gngen jag skulle hem till Dalarna (påsklov i mars-april), då hade ngra vänner fr Lund varit hemma 5-6 gnger redan =) Ju mer tiden går desto mer blir man hemma här. Vänner, fritid, ev partner etc gör att DK associeras m annat än bara studier, vilket gör att hemlängtan etc försvinner mer och mer. Första året/åren är det förstås tufft, och visst har jag haft en hel del hemlängtan (och önskan om att jag inte bodde 100 mil bort). Föreläsnings-raten varierar. Dock är undervisningstiden klart lägre än i SE, mer självstudier mao. Generellt alla dagar men fram till 12-14, beroende på kurs. Lycka till m allt! V

12 kommentarer:

Anonym sa...

Hej viktor! Jag vet inteom det är rätt fråga till dig men...vad kan man göra åt ulcerös kolit?

Viktor sa...

Hej! Det var intressant, första medicinska frågan här på bloggen tror jag.

Visst kan jag komma med några grundläggande bud, men att leka internetläkare har varken jag eller ens ngn specialist kapacitet/rätt till; så mkt har jag lärt mig att det inte går att göra mkt utan att se sin patient, och det är lätt att stjälpa mer än man hjälper.

Därmed inte sagt att en generell fråga inte kan få ett generellt svar =) Ulcerös kolit är ju ett kroniskt inflammatoriskt tillstånd i tjocktarmen, där "kronisk" ju syftar till varande, något som inte försvinner. Beroende på sjukdomsgrad (den kan ju både visa sig akut som helt utan symtom) finns olika behandlingsmöjligheter, först och främst med läkemedel, och som sista utväg kirurgi, som dock tycks innebära en klart positiv förändring hos svårare fall (du tar helt enkelt bort den sjuka tarmen som gett dig alla symtom, men kirurgi skall alltid ses som sista utväg). De läkemedel som kan användas innehåller ämnet 5-ASA, t.ex. Sulfasalazin. Binjurebarkhormon (cortison-preparat) kan ges vid förvärringar. Se ex. internetmedicin.se (sök på ibd) eller netdoktor.se för mer info!

Ofta kan man få sjukdomen att lägga sig så att man kan leva ett normalt liv, men med perioder av förvärring. Minst 90% av ulcerös kolit-patienter kan leva och arbeta som vanligt, så det brukar inte alls vara något invalidiserande tillstånd!

Vh,
Viktor

J sa...

hej viktor!
Jag försöker hitta svar till en fråga angående Imovane (zopiklon). Men jag hittar inte det någonstans så jag tänkte att du kanske visste. Jo, varför smakar Imovane illa?

Viktor sa...

Hej du! Ingen aning, fass.se ger inget svar och heller inte vår läkemedels-kursbok. Sök på pubmed.gov ev!

V

J sa...

okej tack!

Pundarquartis sa...

Hejsan!

Snubblade över din blogg vid lite sökning om information om Syddansk och Odense då jag ska börja på läkarprogrammet där i vår. Men en sak som jag har letat febrilt efter, och inte hittar, är vilket datum vårterminen kommer att sluta. Är det ett standardiserat datum eller ändras det från år till år? Och ifall du inte vet, vet du vem man isf kan maila och fråga?

Tack på förhand! :)

/Viktor (det är mitt namn med ja :) )

Viktor sa...

Hej Viktor!

Det med slutdatum ser lite olika ut beroende på kurs. Du kan leta på http://www.sdu.dk/Information_til/Studerende_ved_SDU/Din_uddannelse/Medicin_bachelor/Eksamen.aspx och http://www.sdu.dk/Information_til/Studerende_ved_SDU/Din_uddannelse/Medicin_bachelor/Laeseplaner/f09.aspx

Se om du kan hitta förra årets examen, datumen brukar ligga ganska likt.

Lycka till och välkommen till Odense!

Vh,
Viktor

Anonym sa...

Hej viktor!
Jag undrade om du kunde definera WHO:s hälsobegrepp?


TAck för en bra blogg! Synd bara att du inte uppdaterar så ofta :)

Viktor sa...

Mkt enkelt att googla, men visst har jag hört det i samband med utbildningen. "Hälsa är ett fullständigt välbefinnande såväl fysiskt, psykiskt som socialt och inte endast frånvaro av sjukdom."

http://www.who.int/about/definition/en/print.html

Anonym sa...

Hejsan Viktor!

Jag är en blivande medicinstudent som just lyckats få en lägenhet(!) För att dryga ut plånboken letar jag efter ställen i Odense (eller i närheten) att köpa möbler och liknande second hand.

Vart går man som student för att hitta lite billiga bord och stolar (och kanske en soffa:) )?

Finns det något danskt alternativ till t ex Blocket.se?

Stort tack för en mycket hjälpsam och intressant blogg! Den har hjälpt mycket med mycket.

VH,
Anton

Viktor sa...

Jag är en blivande medicinstudent som just lyckats få en lägenhet(!) För att dryga ut plånboken letar jag efter ställen i Odense (eller i närheten) att köpa möbler och liknande second hand.

Vart går man som student för att hitta lite billiga bord och stolar (och kanske en soffa:) )?

Finns det något danskt alternativ till t ex Blocket.se?


Hej Anthon!

Visst finns det sk. genbrugscentran i Odense!

1) Ett av de största ligger i Skibhuskvarteret, vid Odense Bazaar,Danmission Genbrug, Thriges Plads 1. Öppat mån-lör 10-17.30, lördagar dock till kl 13
(http://www.danmission.dk/Default.aspx?ID=52&Presentation=Normal&Type=AccessUser&EmpID=566)
2) Finns flera mindre i centrum, kanske mest för krimskrams (inte så mkt soffor etc): ett vid Fötex Vesterbro (Röda korsets) och ett på Vindegade (kort.eniro.dk - fr Kongensgade går du på Vindegade mot Olaf Ryes gade, just efter rondellen, innan Olaf Ryes gade, så kommer ett som har öppet lördagar innan kl 13.
3) Ikea :)
4) På Windslöwparken (där man pluggar under större delen av studiet, ffa efter ett par år), kan du kolla på anslagstavlor.
5) Motsv. blocket finns guloggratis.dk och dba.dk (guloggratis skall vara bäst på Fyn).

Lycka till och välkommen till Odense!
V

Kollega sa...

Hej Viktor, i Odense läser ni de första åren tillsammans med kiropraktorer har jag hört. I Sverige påstår en del kiropraktorer att de kan behandla astma, magont och allt möjligt. Hur verkar den danska kiropraktorutbildningen vara? Blir det något kvar av kiropraktiken om man tar bort subluxationerna och allt annat ovetenskapligt?