lördag, oktober 28, 2006

Borta bra, hemma bra, vad är då bäst?

Hallå där!

Nu har jag landat i Odense igen efter mitt Sverige-besök med många trevliga inslag.
Vädret i Sverige? Sol, 10-15 grader. Vädret i Danmark? Låt oss säga att min återkomst till universitetet präglades av 10 sekundmeter motvind, regn, rusk, rost och betong (vilket universitetet i princip är byggt utav).

Ingen vacker syn kanske... Arkitekten sägs skall ha gillat rostens nyanser, och det där gröna ni ser är väl en grädde på moset så att säga.
Annars är det plugg. Mer än någonsin. Histologin ca 400s snart repeterad (läst). Mycket inre organ-anatomi nu, senast hepar (levern), splen (mjälten) och gaster, duodenum, jejunum och ileum (magsäck resp. tolvfingertarm och resten av tunntarmen). Snart har vi läst färdigt inre organ, vilket innebär huvudets och halsens anatomi. Detta skall givetvis bli intressant, men dessvärre innehåller den - som allt annat i och för sig - en del minst sagt komplexa inslag. Musklerna i ansiktet, och de muskler som har relation till os hyoideum (tungbenet) blir ett litet äventyr att lära sig, minst sagt. Men har man lärt sig allt det andra skall det väl inte vara en omöjlighet med det här heller.

Medicinarfest i går, trevligt, var på inflyttningsfest hos väninnor i klassen också (innan), de har flyttat in i en 4:a i centrum, vilket i Sthlm eller motsvararnde större stad i SE skulle gått lös på åtminstone 5 miljoner, men dessa damer lever lyxliv som studenter - det är en hyreslägenhet som tur är.
Kvällen slutade med hemkomst vid 5-tiden, vilket inte är ovanligt i DK, där många clubbar börjar fyllas först vid 1-2-tiden.

Söndag i morgon, dvs. pluggdag. Skall genomgå rörelseapparatens anatomi m min läsemakke (pluggkompis), denna gång nedre extremitet (ben) och thorax och abdomen (bröstkasse och mage).

Kan även påstå att jag blir alltmer skadad av all anatomi ju mer tiden fortskrider. Jag ser bukspottkörtlar i höstlöven, analyserar mina köttbitar (när jag väl äter kött) och kan inte låta bli att undra hur det kommer sig att damen på gatan har en så välutvecklad triceps surae-muskulatur, när resten av hennes kropp är så underdimensionerad. Suck, jag kommer inte att ha några kompisar när den här utbildningen är klar... Smällar man får ta, månne? =)

Ha en god dag så länge, hör av mig inom kort!

onsdag, oktober 11, 2006

Ännu en vecka avklarad...

Jaha, så var den här veckan avklarad. Eller nästan i alla fall. I morgon, torsdag, är det inga föreläsningar, varför jag blir hemma och läser. Jag är ju i full färd med att repetera all histologi, och det är inte lite det. Till det kommer spännande nya kapitel, som bl.a. berör immunförsvaret, huden, mammae (bröst) och kroppens metabolism. Det blir många sidor, men det är allt som oftast väldigt intressant, så jag försöker se det från den ljusa sidan.

Visste ni t.ex. att den hud man kan "skrapa av" i bastun är från epidermis (hudens yttersta lager) och i sin tur dess yttersta lager av "döda", avstötta, förhornade stratum disjunctum? Att bröstcancer, som 1/12 danska kvinnor får, kan sprida sig till ex. lever pga de många lymfdränagen från bröstregionen (främst till armhålan, men även över till motsatt bröst och nedåt vilket sedan tömmer sig i vener utan klaffar som gör att cancern även kan vandra nedåt). Att talgkörtlarna i huden finns överallt utom på handflata, fotsula och fotrygg, och att man därför inte kan få acne på fötterna (veckans lärdom)?

Sjukt intressant information måste jag säga, bokstavligt talat! Man blir nog lite knäpp av att läsa så mycket inom samma område, men all denna info leder så småningom till en läkarexamen, så den bara skall in på något vis. Man får akta sig så man inte delar med sig av allt för mycket information till alla utomstående bara, och att man har ett socialt liv utanför studiet. Annars löper du nog risk att slutligen bli obducent (de som undersöker lik efter dödsorsak) eller något annat asocialt myspys...

Tänk dig efter 30 år på yrket, och du börjar närma dig 10,000-undersökningsvallen. Huga!

Nödvändigt yrke dock, skall inte underskattas, men ingenting för mig som det ser ut nu i alla fall... :-)

För övrigt blir det lätt så, på tal om socialt liv, att man bara umgås med andra på medicinstudiet. Det faller sig liksom naturligt, att på varje social tillställning innehåller 80-90% stud.med:s (vi har t.o.m. rena stud.med-fester), varför konversationerna inte alltid är så våldsamt upphetsande. "Vad var det som innerverade pes ansernius-musklerna? Men vad är egentligen skillanden mellan en syndesmos och en synkondros, var det hyalint brosk på båda? Varför finns det inga von Ebnerska halvmånar i rent serösa körtlar? Och är verkligen nervus subcostalis s. ramus anterior n. intercostalis XII?" Tentasnack, anatomisnack, läkarsnack, men rent socialt
är det såklart jobbigast i början av utbildningen;
Du är yngst. Du är sämst. Du kan ingenting. Det är utpräglad kunskapshierarki, och en som läst ett år mer än dig kan således 10 ggr mer inom det mesta. Så när du skall inleda en konversation går den ungefär så här:
- "Jaha, vad läser du då?"
- "Medicin".
- "Jaha..." (nedstämd ton).

Tungt, du har ju upplevt detta förr, men du bestämmer dig ändå för ett nytt försök:
- Vilken termin läser du på då?
- "Tredje".
- "Jahaja..." (ännu mer nedstämd ton).
- "Och du?"
- "Eh... Första." (så dog den här konversationen. Du är nederst i konversationen. Att du läser medicin är ju knappast något ovanligt och spännande, så du bestämmer dig för att gå därifrån med svansen mellan benen).

Jaja, de flesta på terminerna över är såklart trevliga, och hierarkin är således bara kunskapsmässig som sagt. Men om du tror att du kan komma och vara exotisk med att vara medicinstuderande så får du söka dig någon helt annanstans än festerna i Odense, Århus och Köpenhamn... Eller kanske det är just "medicinfest" man skall undvika? Det får jag prova någon gång...

Nej nu blev det allt för långt det här, men jag ber att få återkomma med mer tankar kring det här framöver.

Vi har "lov" nu v.42, varför jag skall till Lund en sväng med min goda läskamrat Johan. Tanken är att vi skall repetera lite anatomi, men extra trevligt skall det givetvis bli att få träffa några nära och kära så här i ferie-tider!

God förnöjelse på er nu, åter till osteologin!

Ps. Dagens bild. "Vissa dagar räcker inte ryggsäcken till" har jag döpt den till.
Vad gör man? En ICA-kasse eller motsv. så får du med dig alla 15kg böcker. Gratis motion :-)

lördag, oktober 07, 2006

Storfest på universitetet!

För första gången sedan nedflytten fick jag så klä upp mig något - kostymset etc, något jag tycker är mkt trevligt. Man använder sin fina kostym alltför sällan, vilket visade sig när jag i kostymbyxfickorna fann minnen, bl.a. ett tal, från senaste gången jag använde den - januari 2006 på pappas 60-årsdag. Se där ja...

Varje höst anordnar Syddansk Universitet en årsfest, och det här året var det extra stort tack vare att det unga universitetet fyller 40 år i år! Drottningen skall ha varit på plats (jag letade febrilt i baren, utan någon lycka) och flera ledande politiker (som fulla danska vänner gärna hälsade på och sjöng för). Anders Fogh R. var nog hemma i Köpenhamn. Kanske för att vara hemma med familjen, eller för att fundera hur omvärlden reagerar på den "nya Muhammedskandalen". Detta efter att det kontroversialla men ack så intelligenta Dansk Folkeparti:s ungdomsförbund ordnart tävling för lägermedlemmar i somras om vem som kunde förnedra Muhammed mest. Ett videoinslag från detta visades på danska TV2 nu i veckan. Se här för mer info. Det verkar som att danskarna klarar sig den här gången, men många droppar små...

Jaja, hursomhelst, tillbaks till festen;
folk talade om 10,000 gäster, något jag inte kan svara på men folk var det! En middagsbiljett för 140 DKR med sisådär mat men desto mer vin, och sedan livemusik på flera ställen på universitetet, blev det en ganska hygglig kväll!

Alla var där och "hyggade sig" helt enkelt. Transporten dit för en fattig student var desto intressantare. Att cykla med kostym visade sig lättare sagt än gjort, särskilt som vädret bjöd på många överraskningar, men det gick bra tillslut!

Lägger upp några bilder så småningom, nu skall jag arbeta med/mot min huvudvärk.

Ha en god helg!

Nya riktlinjer för första hjälpen!

Som utlovat skall jag nämna något om prehospitals-timmarna jag hade nu i onsdags.
Koncentrationen lades, den här gången, på första hjälpen. Ni vet de där dockorna man får hjärtmassera och pusta in luft i. En överläkare började med att förklara att det finns 5 kategorier man placerar akuta tillstånd i - ABCDE.

A har med airways att göra, alltså tillstånd som blockerar luftvägarna, typiskt att något fastnat i halsen.

B har med breathing att göra,
C med cirkulation och därmed hjärtat att göra (hjärtstopp etc etc)
D och E behandlar neurologiska tillstånd och något mer som jag inte minns f.t.

ABC känns kanske igen? Det är det ordningsföljden i vilken man handlar då man finner en person i en akutsituation. A-luftvägarna fria? B-andas människan? C-har personen puls? Under tiden skall man kalla på hjälp (skrika) och be någon ringa 112, varpå du kan meddela när du kollat ABC så att ambulansen vet detta. Så fort som möjligt skall du så börja med första hjälpen om A är grönt (tag bort synliga föremål alt. ryck ut tungan om människan svalt den), B och C är negativt.

Här var det intressant, för det har nämligen kommit helt nya internationella riktlinjer gällande första hjälpen. Förut har man talat om olika versioner, men den jag fått lära mig (även hittils på studiet och FADL-kursen) är 15x2, dvs. 15 bröstkompressioner och 2 konstgjord andning. Det har dock visat sig att optimal blodutförsel först börjar visa sig kring 10:e-12:e kompressionen, varför man nu säger att man skall utföra 30x2 istället. Vikten har än mer lagts på att få igång cirkulationen alltså. Var man skall placera händerna har även det ändrats på, förr har i alla fall jag hört 2-3 fingerbredder under processus xiphoideus - utskottet på nederdelen av bröstbenet ("under" bröstkorgen") - men nu säger man helt enkelt "mitt på bröstbenet".

Något att lägga på minnet alltså. ABC, 30x2 och mitt på bröstbenet (os sternum).

Kom ihåg att om ett revben krossas under kompressionen så ligger vikten fortfarande på att få igång hjärtat - ev. skador på lung- och hjärtsäck med livshotande blödningar skall ju jämföras med det än mer direkt akuta behovet av ett fungerande hjärta/fungerande cirkulation.
I Danmark anbefaler man konstgjord andning genom munnen (håll för näsan, böj tillbaks huvudet ordentligt så att luften går ner i lungorna och inte primärt i magen och pusta med en ganska gedigen kraft). Tänk även på att om det handlar om högenergiskador - bilolyckor, höga fall etc., så är det en betydande risk för halskotsbrott (ryggraden), och därmed livsviktiga nerver som kommer i kläm. Därför skall man överväga om man kan böja tillbaks halsen inför pusningen - annars utför du bara 30 kompressioner, utan andning alltså.


RICE
När en mindre akut skada uppträder som stukning/benbrott o.d., handlar man efter RICE.
Rest (vila), Ice (is/nedkylning, glöm ej att ha något emellan hud och isen), Compression (helst bandage men annars går en t-shirt bra) och Elevation ("upphöjning", dvs högläge för det drabbade benet/foten).

Man bör även se om människan i fråga har blodförsörjning ner i benet- detta kollas genom att känna efter puls kring den mediala malleolen - inre ankel heter det väl på svenska tror jag. Är det nära till ambulans (hela Danmark ex.) så behöver man inte oroa sig för nedsatt eller ingen blodförsörjning till ett ben. Är du dock på fjället och vi talar 6-10h innan hjälp kan fås, så skall det övervägas att försöka placera tillbaks benet som är brutet. Detta görs genom att man försiktigt drar rakt utåt från brottstället (ex. i foten), varpå man för benet i en band tillbaks. Detta kan förhoppningsvis ta bort ev. blockad av någon av benets artärer.

Det var väl det vi fick lära oss, i stora drag. ABC vid högenergiskador, RICE vid lågenergi (benbrott o.d.). Vid högenergi skall ambulans kallas på.

Det var allt för denna gången...

tisdag, oktober 03, 2006

Snåltips #2

Ps. Musik glömde jag. Om batterierna mot förmodan skulle ta slut kan du som student faktiskt nöja dig med dunket som grannarna kör på. Om det som hörs genom väggen inte räcker får du väl ställa dig utanför dörren, då kan man t.o.m höra nyanser av sång och andra instrument!

Vardagslyx!

Snåltips för studerande!

Här kommer några goda tips för dig som dagligdags känner att pengarna flyger iväg alltför fort, dvs några saker du kan undvara i livet:

  • Spola var annan till var tredje gång!
  • Använd engångsrakhyvlar flera gånger - är man envis så går det!
  • Ingen värme på, det kan du få av grannarna! (Dessutom kan du ju stänga av kylen om du har lägre än 8 grader celcius i lgnheten. En extra tröja-sockpar-byxor-mössa kostar ingenting!)
  • Läs inne dagtid, kvällstid kan du faktiskt klä på dig och ställa dig under de gemensamt betalda gatulyktorna!
  • Motionera gratis (givetvis)!
  • Tvätta i närmsta flod, eller varför inte smita ner kalsongerna när grannen har tvättid - sedan är det bara och knacka på och fråga om de inte råkat få med några av dina kläder.
  • Ät gratis! Nej där går gränsen kanske, men gröt till frukost med russin och mjölk i (5kr/kg), pasta och ketchup till lunch (pasta 3kr/5oogr, ketchup 10kr/kg), och på kvällen lyxar du till det med pasta (3kr/kg), proteiner (bacon 6kr/paket) och en grönsak (2kg morötter 15kr, 1 morot således inte så dyr!).
  • El är dyrt. Utöver värmesnyltning kan du faktiskt ta pappas batteriladdare, använda så mkt batteridrivna apparater som möjligt (tv, radio, lampor etc) och ladda batterierna på universitetet eller någon annan kommunal anstalt.
  • Listan kan göras lång, men eftersom att tid är pengar och jag nu skrivit i 10 min så måste jag göra lite nytta nu!
Out.

En dag på studiet #2

F.t. repeterar jag den allmäna (förra terminens) histologi, samtidigt som vi nu börjat läsa splanknologi, dvs inre organens anatomi, och speciell histologi, omfattande organens histologi (vävsuppbyggnad od).

Detta innebär att förutom föreläsningar och examinatorietimmar (där vi med äldre studerandes hjälp löser uppgifter relaterade till olika teman, ex. autonoma nervsystemet), så läser jag förberedande för ovanstående ämnen och ett 20-tal sidor allmän histologi per dag. I allt kan det bli lite att läsa, men allt går om man ser till att ha en bra planering, något jag kokade ihop i söndags f.m.

I morgon har vi en ganska lång dag på universitetet: 8-10 är det speciell histologi om kärlsystemen i kroppen, 10-12 är det föreläsning inom splanknologin, 12-14 är det examinatorietimme i splaknologi, och därefter skall vi till sjukhuset för en praktisk del i kursen "prehospital utbildning" till kl 18. Där ska vi förhoppningsvis få behandla några sår, lägga bandage, lära oss applicera stödkrage, första hjälpen etc. Kursen innefattar vad man skall göra i väntan på ambulans - eftersom att vi är medicinstuderande är det ju bra om vi inte bara står som förstenade när något sker i samhället utan faktiskt kan omsätta alla lästa sidor i praktisk handling.

Återkommer med rapport från sjukhuset!
God kväll!

Ang. dansk kultur #2

Hm, intressant artikel jag stötte på häromdagen. De understryker flera gånger i artikeln att det inte är en rekommendation, som danskarna tydligen - avsiktligt - sett det, de senaste 16 åren.

Ordlista: genstand=föremål, i detta fall motsvarar det 33cl starköl.
uge=vecka :-)


måndag, oktober 02, 2006

En dag på jobbet

Ja en riktig dag på jobbet. En sådan tänkte jag beskriva nu, från ett arbetspass för min - hör och häpna - såväl arbetsgivare som fackförning, nämligen FADL, Foreningen af Danske Lægestuderende.

FADL erbjuder en kurs för stud.med:s som man får läsa på kvällar och helger, och efter kursen kan du titulera dig "sjuksköterskevikarie". Vi får lära oss att bevaka patienter (döende, suicidala dvs. självmordsbenägna, sängflyktiga etc) , och att mäta värden som puls, respirationsfrekvens, blodtryck, saturation (syrehalt i blodet), glukosvärde i blodet etc. Detta gjorde jag alltså under första terminen, och kursen är mkt tidskrävande, men man har ett gott mål att se fram emot;
Vi tjänar nämligen ca 125 DANSKA (dvs 25-30% mer i värde än svenska) kronor per timme. Man jobbar vanligtvis 8h per gång, morgon- afton eller nattpass. Vi får betald transport om sjukhuset vi skall till ligger utanför Odense. Vi får betalt för tiden vi reser i timlön. Och, det
bästa av allt - danskarna har ett friskattebelopp på 34000 DKR per år, vilket för mig innebär SKATTEFRITT!

En vakt jag haft under min tid här var så beliggande utanför Odense. En vakt är aldrig lik en annan, det kan vara somatiska - kroppsrelaterade - eller psykiatriska vakter, och den här gången var det en man som tidigare förflyttats från en sluten psykiatrisk avdelning, alkoholdement, och som hade diverse mindre trevliga åkommor (som jag väljer att inte skriva om pga tystnadsplikten).

Men... Min patient låg i ett postoperativ närmast komatillstånd, och eftersom att sjuksköterskerna kunde kalla på mig om han skulle vakna blev tillfrågad om jag inte ville följa med en narkosläkare i hennes arbete, något som var fruktansvärt intressant!

Jag fick dels kika på en hernieoperation (maginnehåll som putar ut från något av magens svaga
ställen, oftast kring ljumskkanalen), dels en CVK-läggning (central venkateter, dvs. en fysisk slangingång för mediciner o.d. i en av halsens stora hålvener), och slutligen en operation på en kvinna som fått missfall, en sk. "skrapning". Det som opererades bort var ju i praktiken resterna av hennes missfödda barn, ett barn hon aldrig kommer att få uppleva, vilket lätt får en på filosofiska tankar om livet.

Läste förresten en artikel på dn.se om att var tredje läkare på Karolinska Universitetssjukhuset gått med självmordstankar. Man får inte glömma att arbetet som läkare alldeles säkert kommer att förändra ens liv, men man får göra allt för att göra det till det bättre!

När jag trött kom hem vid 1-tiden på morgonen somnade jag hursomhelst med ett brett leende på läpparna, inte bara en, utan flera erfarenheter rikare. Och... Jag får ruskigt bra betalt för det.

Kan det bli bättre?