lördag, oktober 07, 2006

Nya riktlinjer för första hjälpen!

Som utlovat skall jag nämna något om prehospitals-timmarna jag hade nu i onsdags.
Koncentrationen lades, den här gången, på första hjälpen. Ni vet de där dockorna man får hjärtmassera och pusta in luft i. En överläkare började med att förklara att det finns 5 kategorier man placerar akuta tillstånd i - ABCDE.

A har med airways att göra, alltså tillstånd som blockerar luftvägarna, typiskt att något fastnat i halsen.

B har med breathing att göra,
C med cirkulation och därmed hjärtat att göra (hjärtstopp etc etc)
D och E behandlar neurologiska tillstånd och något mer som jag inte minns f.t.

ABC känns kanske igen? Det är det ordningsföljden i vilken man handlar då man finner en person i en akutsituation. A-luftvägarna fria? B-andas människan? C-har personen puls? Under tiden skall man kalla på hjälp (skrika) och be någon ringa 112, varpå du kan meddela när du kollat ABC så att ambulansen vet detta. Så fort som möjligt skall du så börja med första hjälpen om A är grönt (tag bort synliga föremål alt. ryck ut tungan om människan svalt den), B och C är negativt.

Här var det intressant, för det har nämligen kommit helt nya internationella riktlinjer gällande första hjälpen. Förut har man talat om olika versioner, men den jag fått lära mig (även hittils på studiet och FADL-kursen) är 15x2, dvs. 15 bröstkompressioner och 2 konstgjord andning. Det har dock visat sig att optimal blodutförsel först börjar visa sig kring 10:e-12:e kompressionen, varför man nu säger att man skall utföra 30x2 istället. Vikten har än mer lagts på att få igång cirkulationen alltså. Var man skall placera händerna har även det ändrats på, förr har i alla fall jag hört 2-3 fingerbredder under processus xiphoideus - utskottet på nederdelen av bröstbenet ("under" bröstkorgen") - men nu säger man helt enkelt "mitt på bröstbenet".

Något att lägga på minnet alltså. ABC, 30x2 och mitt på bröstbenet (os sternum).

Kom ihåg att om ett revben krossas under kompressionen så ligger vikten fortfarande på att få igång hjärtat - ev. skador på lung- och hjärtsäck med livshotande blödningar skall ju jämföras med det än mer direkt akuta behovet av ett fungerande hjärta/fungerande cirkulation.
I Danmark anbefaler man konstgjord andning genom munnen (håll för näsan, böj tillbaks huvudet ordentligt så att luften går ner i lungorna och inte primärt i magen och pusta med en ganska gedigen kraft). Tänk även på att om det handlar om högenergiskador - bilolyckor, höga fall etc., så är det en betydande risk för halskotsbrott (ryggraden), och därmed livsviktiga nerver som kommer i kläm. Därför skall man överväga om man kan böja tillbaks halsen inför pusningen - annars utför du bara 30 kompressioner, utan andning alltså.


RICE
När en mindre akut skada uppträder som stukning/benbrott o.d., handlar man efter RICE.
Rest (vila), Ice (is/nedkylning, glöm ej att ha något emellan hud och isen), Compression (helst bandage men annars går en t-shirt bra) och Elevation ("upphöjning", dvs högläge för det drabbade benet/foten).

Man bör även se om människan i fråga har blodförsörjning ner i benet- detta kollas genom att känna efter puls kring den mediala malleolen - inre ankel heter det väl på svenska tror jag. Är det nära till ambulans (hela Danmark ex.) så behöver man inte oroa sig för nedsatt eller ingen blodförsörjning till ett ben. Är du dock på fjället och vi talar 6-10h innan hjälp kan fås, så skall det övervägas att försöka placera tillbaks benet som är brutet. Detta görs genom att man försiktigt drar rakt utåt från brottstället (ex. i foten), varpå man för benet i en band tillbaks. Detta kan förhoppningsvis ta bort ev. blockad av någon av benets artärer.

Det var väl det vi fick lära oss, i stora drag. ABC vid högenergiskador, RICE vid lågenergi (benbrott o.d.). Vid högenergi skall ambulans kallas på.

Det var allt för denna gången...

Inga kommentarer: