torsdag, april 19, 2007

Presidentval i Frankrike stundar...

...och kandidaterna ter sig extra intressanta i år.

Intressant kandidat nr 1 (och ledare av opinionsmätningarna):
Kanditat från de konservativa:
"Som barn till invandrare avviker även Nicholas Sarkozy, 52, från
mallen för en fransk presidentkandidat. Fadern, en ungersk aristokrat,
flydde till Frankrike under andra världskriget. Modern var grekisk
judinna. Sarkozy är gift och har tre barn. Till skillnad från de flesta i den politiska toppen har han inte gått på elitskolan ENA. Hans karriär fick fart när han som 28-åring blev borgmästare i en flott Parisförort. Sarkozy, som varit finans- och inrikesminister, är det regerande konservativa partiet UMP:s kandidat. Han ogillades länge av president Chirac men har nu tagits till nåder.

Lag och ordning är Sarkozys hjärtefråga. Efter förortskravallerna 2005
fick han dock opinionen emot sig efter ett uttalande om att "slöddret" skulle rensas bort med högtrycktvätt. Han vill sänka arbetsgivaravgifter och skatter på arbete och arv. Disciplinen i skolorna ska skärpas och invandringen regleras hårdare. Han vill inte
ha folkomröstning om en ny EU-konstitution."
(dn.se)


Intressant kandidat nr 2:
"Le Pen: "Judar bör rösta på mig"
Jerusalem. Jean-Marie Le Pen, ledare för Nationella fronten, hoppas att få många judiska röster i det kommande franska presidentvalet.

Det sade den gamle högerextremisten i en intervju med israeliska dagstidningen Maariv på torsdagen.
...
Le Pen vållade uppståndelse och vrede när han 1987 beskrev gaskamrarna som en "detalj" i historien om andra världskriget, och anses inte ha vare sig stöd eller sympatier hos Frankrikes judiska väljare. Men 78-åringen försäkrade att han "har judiska vänner och partimedlemmar", och hävdade att han aldrig förnekat nazisternas folkmord på judar.

- Faktum är att en del judar röstade på mig i valet 2002. De förstår säkert bättre än mig vilka faror landet står inför, i säkerhetsfrågor, sade han.

TT-AFP"
(dn.se)


Intressanta män, minst sagt... Och vad värre är - båda har de kommit vidare till slutomgången.
Även om hr Sarkozy verkar vettigast rent åsiktsmässigt, så tror och hoppas jag att det blir socialistiska fru Royal som tar hem det. Skall erkänna att jag inte vet så mycket om henne, men en USA- och västvänlig presidens skulle inte skada, gärna utan fransk arrogans. Lite girl power i världspolitiken medhenne, den ännu bättre "Angie" i Tyskland och kanske fru Clinton eller
åtminstone någon demokrat på posten i USA gör nog gott för framtiden, skall
ni se! I alla fall tycker säkert "slöddret" i förorterna det...

Inga kommentarer: