torsdag, september 20, 2007

Pär Nuder och det sjuka köttberget

Dn.se

"Barbro Hedvall: Pär Nuder gör mig besviken
”I socialdemokraternas Sverige ska alla ha råd att vara arbetslösa.”Den slogan kan mycket väl tänkas bli oppositionens i nästa valrörelse. Ty så talade dess ekonomiske företrädare Pär Nuder i gårdagens budgetdebatt. Jag lyssnade först undrande, sedan ilsknare: Vad är det för budskap det gamla arbetarpartiet kommer med? Det väsentliga är att människor får vara kvar i arbetslöshet eller sjukskrivning med goda förmåner.

Ekonomiska lockelser har ingen verkan, de leder inte till att människor söker jobb eller anstränger sig mer. När regeringen minskar förmånerna i arbetslöshets- och sjukförsäkring gör den det för att vara elak mot underklassen.
Och så drar Pär Nuder exemplet med en kvinna, sjukskriven i fyra år för depression, som uppgivet säger att hon inte kommer att kunna orka söka något arbete. Nuders lösning är alltså att hon ska fortsätta att få pengar och vara trött och deprimerad.

De sjukskrivna och arbetslösa är vårt folk, är Pär Nuders budskap. Mot denna omsorg finns intet att invända, det gör det däremot mot den föreställning som ligger implicit i socialdemokraternas kritik: Detta att det räcker med att skicka pengar från den offentliga kassan och sedan låta människor sitta i passivitet. Underförstått är att välfärdslandet ska innehålla en stor grupp kassaförsörjda.

Och kassareglerna ska vara så generösa ingen ska avstå från sjukskrivning eller arbetslöshet av ekonomiska skäl.

Jag medger att detta låter befängt, men sådant är det underförstådda resonemanget hos socialdemokratin i opposition.
Det är så att man kan gråta av ilska och besvikelse.
Jag uppskattar inte allt som denna alliansregering företar sig, långt ifrån. Men jag uppskattar dess strävan att restaurera de sociala trygghetssystemen.
..."

En så pass tung person som Barbro Hedvall i ett sådana tunga ordalag. Därför ville jag delge detta.

En dag på 4. sem

Nog med politik och livsfilosoferingar!

Först en liten språklektion:
"4." = "4:e" på svenska,
"sem" = semester = termin.

Med det ur världen kommer så min dag, en dag som varat längre än de flesta andra av flera anledningar, som jag kommer tillbaks till under postens lopp.

0715 - Uppstigning. Gröt med hallonsylt (då min lingonsylt från Sverige just tagit slut), Zoéga-kaffe (finns fortfarande kvar, även om lagrena så smått börjar sina) och DN.se, DI.se och sportbladet.se.
0800 - Läsning framför datorn hemma i lyan. I dag behövde jag förbereda klart inför anatomiföreläsningen - larynx (respiratoriska organet mellan svalget och luftstrupen) med de övre luftvägarna och pulmonae - lungorna. Det går ut på att läsa vår beskrivande bok "Inre organens anatomi" som med ord och lite bilder beskriver olika delar av kroppen. Lungorna avhandlas på 20s på danska. Samtidigt sitter du med Netter (anatomiatlasen) och kikar på bilderna och försöker bilda dig en uppfattning i 3D om hur det egentligen ser ut i larynx.
0845 - cykling efter att ha packat 10kg böcker, papper, pennor, en vattenflaska och en salamimacka ner i väskan, de rara 6km:erna till universitetet.
0915-1000 - Fysiologiföreläsning om hjärtat som pump. Denna skulle vi egentligen inte haft i dag, men föreläsaren var försenad vid det ursprungliga tillfället, och eftersom att han lade sådan vikt på denna föreläsning så fick vi en hel timme extra, yippie!
1015-1200 - Anatomiföreläsning, som till stor del går ut på att vår anatomilektor, J. Chemnitz, känd bl.a. för att ha fått flera pedagogikpriser, skrivit flera böcker i ämnet och är med och reviderar den klassiska Gray´s anatomy. Han visar bilder på en overhead, varpå han drar streck och skriver vad de viktigaste strukturerna heter, varpå alla studeranden följer i sina egna häften, lite som att färglägga fast på universitetsnivå =) Mkt god inlärning blir det i alla fall, anatomin är ju knappast känt för att vara särskilt lättlärt annars - 10,000-tals ord som skall in i ditt minne, ibland utan logisk förklaring (det bara är så).
1200-1400 - Histologiexaminatorie i histologisalen jag nämnt i tidigare inlägg. Nostalgi säger jag bara! "Se där, där har vi ju en glatt muskelcell! Det var inte i går!" Haha, ni tror säkert att jag är knäpp, men jag är villig att hålla med er den här gången. Denna gången behandlades näsans lukt- resp. respirationsepitel, dvs de celler som tillhandahåller dessa funktioner, men även trachea, luftstrupen visades i mikroskop. Visste du att det finns ett stort antal lymfocyter, infektionsförsvarsceller, i din luftstrupe? Intresseklubben antecknar...
1400-1500 - Anatomy for real! Du går in i vår kära antomisal där den härliga, uppiggande doften av formalin möter dig. Ett par äldre studeranden undervisar grupper på två olika håll om de viktigaste strukturerna, dels på uppförstorade plastmodeller, dels på röntgenbilder, CT-scanningar men framför allt på de sk. preparaten. Detta är ett tiotal på bårar liggande, utskurna (/-sågade) och finputsade (med skalpell, pincett, handkraft och ett helvetes tålamod, jmf mina dissektionsanteckningar) delar av människokroppen, i detta fall larynx och lungor som ser ut ungefär såhär:

Mumma med andra ord, men det är ytterst intressant - särskilt när du förstår vad det är för något du ser! Prominentia laryngea ex, är det vi i folmun kallar Adams-äpplet, och det finns visst hos kvinnor, bara med en annan form och relativ storlek och placering, varför den inte syns lika väl. Den är en god palperingspunkt (du klämmer på kroppen för att lokalisera ngt) då du ex. måste utföra en akut tracheostomi (skapa akut luftväg, med något vasst föremål eller i värsta fall en penna) - detta görs nämligen under det hårda broskparti som följer nedanför adamsäpplet eller prominentia laryngea.

Efter att ha klämt, känt, frågat, jämfört och kollat atlas, så sätter du dig med div. frågor som farbror Chemintz har tagit fram, som avgränsar det vi skall kunna i ämnet. Standardsvar kommer ut på internet - utmärkt att tentaplugga när den tiden är kommen!
1515-1715 - Denna lååånga dagen börjar lida mot sitt slut, den här gången med biokemi D-kurs (jag läser C och D samtidigt denna termin för att få det lite lugnare nästa termin). Först och främst gick mina åtaganden ut på ett smärre inhandlande av choklad (snabb energi behövs en lång dag som denna). Hursomhaver, vi skall skriva en uppsats inom ett av fyra områden (lungemboli, kardiovaskulär sjukdom/CVD, genetisk analys och markörer inom cancerforskning), och dagens föreläsning gick ut på att få en lektion i hur man får fram relevant material dvs artiklar till denna. http://www.pubmed.gov är bibeluppslagsverket, med över 17 miljoner hänvisningar, ett måste för alla medicinare att känna och kunna använda.

1715 - Cyklar hem, lagar mat, och lägger mig att vila på sängen.
Vanligen har vi inte mer än 2-4h per dag i undervisning, så denna dagen var något exeptionellt. Tur att jag tränade i går så att resten av kvällen kan spenderas hemma i lugnt mystempo!

Nu börjar nyheterna snart, så ni får ursäkta! Ha det gott!

Ps. Rök inte, snälla ni! Det finns ingen som helst anledning som talar för det (förutom att det är jävligt ballt i vissa kretsar, men hur balla är - och blir - de kretsarna?).

OaO!

Budgeten och det sunda förnuftet

Jag skall försöka uttrycka mig ödmjukt.

Dn.se kommer med ett påpekande som borde vara alla självklart, men som jag vet - märk mina ord - kommer att dras in i hetluften om ett par år (lagom till valet, föslagsvis). Det handlar om att när alla som nu arbetar kommer att tjäna någon tusenlapp mer i månaden, så är det viktigt att spara dessa extra tillgångar för sämre tider. Det är inte svårt. Det är goda tider, och vips får du 1000 kr mer i plånboken varje månad. Vad göra med dessa, undrar du kanske? Mitt tips är: Tänk efter före!

"Väldigt viktigt att spara"

Det gäller att se till att man klarar sig om man blir sjuk eller arbetslös.

Blir man sjuk eller arbetslös riskerar man att få rejäla ekonomiska problem om man inte har ett buffertsparande. Så har det alltid varit men nu när a-kassan och sjukförsäkringen försämras ännu mer blir risken större.

Därför är det viktigt att spara under de goda tiderna och för många är det just nu. Ett gott råd är att försöka lägga undan den tusenlapp i månaden i skattesänkning som alla ska ha fått efter årsskiftet.

Den minsta summa man ska försöka uppnå är att ha en månadslön lättillgänglig på banken men de flesta behöver ungefär 50.000 kronor för att kunna känna sig trygga.

Det kan kännas onödigt att spara nu när konjunkturen går för högvarv. Men förr eller senare kommer det en lågkonjunktur och då är det inte säkert att man själv tillhör dem som får behålla jobbet. Och det går inte heller att räkna med att man aldrig ska bli långtidssjuk.

Maria Crofts

Jag kan redan se rubrikerna framför mig. Året är 2010. Det är snart val. Ewa 45 år står med sorgsen min på löpsedlarna och säger "Pengarna räcker inte. Det här har ingen förberett mig på!" Och mellan raderna i Aftonbladets sk. ledarsida: "Vi har en inhuman fascist-regering - byt genast!" Då kan ni alla säga: "Förberett?" Jo, det gjorde DN, Viktors blogg, och förhoppningsvis många andra. Men varför måste detta informeras om? Har folk ingen egen vilja, inget eget tänkande, ingen ansvarskänsla? Jag är av den uppfattningen att alla som kan bidraga skall göra det efter bästa förmåga, de mest bidragsgilla extra mycket för att väga upp samhällets svagare (det som brukar kallas solidaritet).

Det som irriterar mig är att människor i jante-sverige har en förmåga att skuldprojicera vid minsta motgång.
Jag säger: "Tänk på barnen i Afrika." Det finns en ganska god styrka bakom det numera närmast humoristiskt laddade uttrycket. Det kunde ha varit värre, och det kommer det säkert att bli! Samla mat i din grotta redan nu, att "buffra" borde vara lika självklart som alla andra vardagsmänskliga behov (äta, jobba, älska, sova, andas...), men eftersom att de nya tiderna (bort från jägar-samlar-samhället) format bort denna mänskliga förnuftsinstinkt så skadar det inte att bli påmind ibland.
Tag ansvar!
Svart på vitt:
"There is only one basic human right, the right to do as you damn well please. And with it comes the only basic human duty, the duty to take the consequences." -P.J. O'Rourke

Eller? Utopia?

Var inte som pessimisterna.
Självaste Voltaire, som vurmade så för det sunda mänsliga förnuftet, skall ha sagt att "Common sense is not so common". Stämmer det?

"Common sense always speaks too late. Common sense is the guy who tells you you ought to have had your brakes relined last week before you smashed a front end this week. Common sense is the Monday morning quarterback who could have won the ball game if he had been on the team. But he never is. He's high up in the stands with a flask on his hip. Common sense is the little man in a grey suit who never makes a mistake in addition. But it's always somebody else's money he's adding up. - Philip Marlowe in Playback (1958), by Raymond Chandler

Jag vill inte vara han i grå kostym, utan en som nu i förvägen delar med mig av mitt (i mina ögon) sunda förnuft.

Ps. Glöm för all del inte att vi trots alla hemska neddragningar av a-kassa och piskandet av de sjuka fortfarande har världens högsta skatter, topp tre (om inte bäst) i världens bästa arbetsklimat och topp tre (om inte bäst) i världens mest generösa regler för de sjuka och arbetslösa (om man borträknar oseriösa kandidater, läs: Kuba, Nordkorea etc). Tänk inte i banorna "regeringen vill sänka ditten och datten". Tänk i stället "det regeringen står för är faktiskt det högskattesverige och högskyddssverige vi har i dag, med något av världens bästa sjukvård, skyddsnät och skola". Det är faktiskt så det är.

Som sagt, mitt tips är tänk efter före. Och ja - före=nu!

tisdag, september 11, 2007

Hur är det möjligt...?

Kategori "Viktor är trött, sur och gnäller på kvällstidningarna", episod #12:

Vad i h-vetes h-vete är detta för smörja, som poppade upp då jag granskade huvudnyheterna i Googles tjänst "Google News"? Det kan vara århundradets sämsta nyhet alla kategorier, och jag bävar för de människor som på något vis rycks med av denna hisnande värdelösa historia som tar 250kb för mycket av internet och nu alltför mkt av min energi pga denna publicering.

Charlize vill inte bli gammal.
Vem är Charlize?
Varför skulle någon bry sig?
Varför förstår inte Expressen att detta bidrar till fördumningen av samhället?
Förstår inte folk att artikeln bara är ett dumt hopkok, en sur soppa kokt på en rostig spik?

Ibland blir man mörkrädd. Ikväll var det inte pga det regnstänkta septembermörkret.
Jag har sagt det förr, jag vet, men alltså...suck...

lördag, september 01, 2007

Tillbaks

Jo då. Så var man tillbaks i Odense, Danmark, på studiet, till kamraterna, till lägenheten - till vardagen helt enkelt. Efter en lång och skön sommar som jag skall summera för er någon annan gång så sitter jag alltså här igen, framför datorn med nyinköpt mus och webkamera.

Spontana tankar som snurrar ft är hur bunden man ändå har blivit till det här landet. Efter bara något dygn var man tillbaks i de danska affärerna, i föreläsningssalarna och ute på gatorna med ett ganska gott självförtroende. Jag tror att det är vad det handlar om det första året - att gå från självömkande, osynlig, osäker, förvirrad invandrare till en något så när medveten dansk medborgare och medicinstudent. Ni kanske hört devisen "första året är tufft" förr? Det är det jag försöker beskriva med ord. Oavsett vart och vad du studerar, så är steget från den trygga och ofta problemfria vaggan hos föräldrarna till att själv behöva handla, laga mat, tänka på att handla, tänka på att laga mat, planera, packa, diska, tvätta, skriva på papper, ta ställning till all post, skruva ihop möbler, spendera otaliga timmar i en mörk och ensam lägenhet - listan kan göras kilometerlång! Nu är det passé - jag har gått från invandrare till invigd, självskrivet men med konfidens!

Jag har många gånger diskuterat frågan "hur har ditt senaste år varit - och hur har du utvecklats som person" med mig själv utan att kunna sätta fingret på ett gott svar på den frågan, men det är en fördel med att läsa vid universitet - du får faktiskt ett intyg på att du, oavsett om du uppnått något av dina livsmål eller tränat bort det där extra kilot fett, gjort någon nytta senaste terminen. Du har tillryggalagt 1/12 av medicinstudiet, det är banne mig inte fy skam! Du närmar dig med 8,33% varje termin, och nu är jag faktiskt 25% färdig läkare. Skrämmande!

Jag å min sida har lärt mig spela gitarr. Så länge jag kan minnas har mina föräldrar lobbat för att jag skall spela något instrument, och lika mycket har jag stretat emot. Nu när det är mitt fria val har gått från att med ömsom avund ömsom beundran hört vänner och främlingar sjunga och spela, till att själv ta tag i saken och bocka av det från sommarens "to-do-list". Där stod bl.a. även "att lära sig Sveriges historia", något jag anser tillhöra allmänbildningen och formandet av det sunda politiska och medborgerliga förnuftet, samtidigt som jag vet hur mycket bet jag går på det området. Ärligt talat - hur mycket kommer nin ihåg från gymnasiet och högstadiet? Hr. Lindqvists böcker ligger fortfarande och dammar, men 1:a boken skall jag varva med nu under terminen har jag bestämt mig för.

Fjärde terminen ja, det tornar upp sig som en "sista stor utmaning", även om detta givetvis är grovt överdrivet. Men det skall inte glömmas att efter den här terminen där jag läser ett par kurser från 5:e terminen, tack vare att jag skötte mig på 3:e, så har jag bara Fysiologi C och "kernepensum" dvs den stora repetitionstentan att tänka på under 5:e, vilket enligt flera äldre studerandes utsago är klart överkomligt. Dessutom börjar det faktiskt ljusna efter februari - då solen visar sig efter 5 månaders ragnaröksnovember här i Danmark - vilket fyller en med energi! Förr tänkte jag i banorna "regnar det så motiverar det läsning till skillnad från solen", men nu är jag en övertygad "sol=fysisk och psykisk hälsa=god läslust och läsning"-are. Därför laddar jag för fullt för ett tufft halvår, och säger redan nu att om jag klarar den kommande terminen så är jag banne mig på väg att bli läkare!

Lyckligtvis är det en hel del intressant som ingår i denna utmaning - hjärta, lungor, energiomsättning (citronsyracyklus, glykolys, PDC etc) i kemi och lite annat relaterat till organfysiologi. Vi har redan börjat med anatomin och funktionen av hjärtat, och gått igenom citronsyracykeln på 2h (!), vilket bara lämnat ljuva eftersmaker, så motivationen finns där än så länge (jag har inte säckat ihop hittils på dessa tre skoldagar, vilket förstås är positivt, hehe).

Nåväl, för att inte låta tröttheten ta över skrivkonsten och kreativiteten så publicerar jag detta och plonkar vidare på gitarren. Barré-ackorden är på g!

Tag hand om er och glöm inte Rolands bevingade ord i TPT (för er fantaster) - "efter regnet kommer solsken".

Viktor