torsdag, september 20, 2007

En dag på 4. sem

Nog med politik och livsfilosoferingar!

Först en liten språklektion:
"4." = "4:e" på svenska,
"sem" = semester = termin.

Med det ur världen kommer så min dag, en dag som varat längre än de flesta andra av flera anledningar, som jag kommer tillbaks till under postens lopp.

0715 - Uppstigning. Gröt med hallonsylt (då min lingonsylt från Sverige just tagit slut), Zoéga-kaffe (finns fortfarande kvar, även om lagrena så smått börjar sina) och DN.se, DI.se och sportbladet.se.
0800 - Läsning framför datorn hemma i lyan. I dag behövde jag förbereda klart inför anatomiföreläsningen - larynx (respiratoriska organet mellan svalget och luftstrupen) med de övre luftvägarna och pulmonae - lungorna. Det går ut på att läsa vår beskrivande bok "Inre organens anatomi" som med ord och lite bilder beskriver olika delar av kroppen. Lungorna avhandlas på 20s på danska. Samtidigt sitter du med Netter (anatomiatlasen) och kikar på bilderna och försöker bilda dig en uppfattning i 3D om hur det egentligen ser ut i larynx.
0845 - cykling efter att ha packat 10kg böcker, papper, pennor, en vattenflaska och en salamimacka ner i väskan, de rara 6km:erna till universitetet.
0915-1000 - Fysiologiföreläsning om hjärtat som pump. Denna skulle vi egentligen inte haft i dag, men föreläsaren var försenad vid det ursprungliga tillfället, och eftersom att han lade sådan vikt på denna föreläsning så fick vi en hel timme extra, yippie!
1015-1200 - Anatomiföreläsning, som till stor del går ut på att vår anatomilektor, J. Chemnitz, känd bl.a. för att ha fått flera pedagogikpriser, skrivit flera böcker i ämnet och är med och reviderar den klassiska Gray´s anatomy. Han visar bilder på en overhead, varpå han drar streck och skriver vad de viktigaste strukturerna heter, varpå alla studeranden följer i sina egna häften, lite som att färglägga fast på universitetsnivå =) Mkt god inlärning blir det i alla fall, anatomin är ju knappast känt för att vara särskilt lättlärt annars - 10,000-tals ord som skall in i ditt minne, ibland utan logisk förklaring (det bara är så).
1200-1400 - Histologiexaminatorie i histologisalen jag nämnt i tidigare inlägg. Nostalgi säger jag bara! "Se där, där har vi ju en glatt muskelcell! Det var inte i går!" Haha, ni tror säkert att jag är knäpp, men jag är villig att hålla med er den här gången. Denna gången behandlades näsans lukt- resp. respirationsepitel, dvs de celler som tillhandahåller dessa funktioner, men även trachea, luftstrupen visades i mikroskop. Visste du att det finns ett stort antal lymfocyter, infektionsförsvarsceller, i din luftstrupe? Intresseklubben antecknar...
1400-1500 - Anatomy for real! Du går in i vår kära antomisal där den härliga, uppiggande doften av formalin möter dig. Ett par äldre studeranden undervisar grupper på två olika håll om de viktigaste strukturerna, dels på uppförstorade plastmodeller, dels på röntgenbilder, CT-scanningar men framför allt på de sk. preparaten. Detta är ett tiotal på bårar liggande, utskurna (/-sågade) och finputsade (med skalpell, pincett, handkraft och ett helvetes tålamod, jmf mina dissektionsanteckningar) delar av människokroppen, i detta fall larynx och lungor som ser ut ungefär såhär:

Mumma med andra ord, men det är ytterst intressant - särskilt när du förstår vad det är för något du ser! Prominentia laryngea ex, är det vi i folmun kallar Adams-äpplet, och det finns visst hos kvinnor, bara med en annan form och relativ storlek och placering, varför den inte syns lika väl. Den är en god palperingspunkt (du klämmer på kroppen för att lokalisera ngt) då du ex. måste utföra en akut tracheostomi (skapa akut luftväg, med något vasst föremål eller i värsta fall en penna) - detta görs nämligen under det hårda broskparti som följer nedanför adamsäpplet eller prominentia laryngea.

Efter att ha klämt, känt, frågat, jämfört och kollat atlas, så sätter du dig med div. frågor som farbror Chemintz har tagit fram, som avgränsar det vi skall kunna i ämnet. Standardsvar kommer ut på internet - utmärkt att tentaplugga när den tiden är kommen!
1515-1715 - Denna lååånga dagen börjar lida mot sitt slut, den här gången med biokemi D-kurs (jag läser C och D samtidigt denna termin för att få det lite lugnare nästa termin). Först och främst gick mina åtaganden ut på ett smärre inhandlande av choklad (snabb energi behövs en lång dag som denna). Hursomhaver, vi skall skriva en uppsats inom ett av fyra områden (lungemboli, kardiovaskulär sjukdom/CVD, genetisk analys och markörer inom cancerforskning), och dagens föreläsning gick ut på att få en lektion i hur man får fram relevant material dvs artiklar till denna. http://www.pubmed.gov är bibeluppslagsverket, med över 17 miljoner hänvisningar, ett måste för alla medicinare att känna och kunna använda.

1715 - Cyklar hem, lagar mat, och lägger mig att vila på sängen.
Vanligen har vi inte mer än 2-4h per dag i undervisning, så denna dagen var något exeptionellt. Tur att jag tränade i går så att resten av kvällen kan spenderas hemma i lugnt mystempo!

Nu börjar nyheterna snart, så ni får ursäkta! Ha det gott!

Ps. Rök inte, snälla ni! Det finns ingen som helst anledning som talar för det (förutom att det är jävligt ballt i vissa kretsar, men hur balla är - och blir - de kretsarna?).

OaO!

Inga kommentarer: