onsdag, januari 17, 2007

Och nu till något helt annat...

...politiskt faktiskt. Ni har väl bara gått och väntat på att jag skall sätta min politiska prägel på bloggen, men den här artikeln är mycket rörande och i min mening sätter den fingret på något jag grubblat över hela mitt vuxna liv.


Drømmen om Amerika er bristet
11. januar 2007 08:01 |
Af Simon Andersen | Redaktionschef Nyhedsavisen - Avisen.dk
Originalartikel: http://avisen.dk/droemmen-om-amerika-er-bristet-100107.aspx
Fritt översatt av mig 17 jan -07.














Det värsta är inte – hur osmakligt det än är – amerikanska soldaters likvideringar av rättslösa, oskyldiga irakier; de hemska övergreppen i Abu-Ghraib, tortyren mot frihetsberövade i Kandehar eller den på alle tänkliga sätt oanständiga frihetsberövandena av fångar i Guantanamo-lägren på Kuba, fångar som suttit i åratal, utan rättslig prövning, fångar, varav en del är fullständigt oskyldiga, bortsett från att de befann sig på fel plats 2001.

Det värsta är inte, att president Bush och hans rådgivare systematiskt sedan 11:e september 2001 har åsidosatt internationella konventioner, åsidosatt FN, ignorerat principerna i den internationella rättsordningen genom att gå i krig utan FN-mandat och tillåtit omänsklig och otillåten behandling av fångar i strid med de principer, som grundlades av FN-pakten efter andra världskrigets slut och som den moderna civilisationen är baserat på.

Det värsta är, att världen har mist en moralisk ledstjärna.

Att Europa, att Danmark, att vi, USA:s allierade i frihet, för tid och evighet bara med största ansträngning nu kan ha tillit till det Amerika, som befriade den europeiska kontinenten fån Hitlers terror; det Amerika, som under andra världskriget offrade 300,000 liv för att befria Europa; det Amerika, som höll ondskans imperium – Sovjetunionen – på plats i 45 år fram till 1989 och räddade europeiska länder från ockupation och utradering; det Amerika, som tillät och stöttade Europeiska gemenskapen från 1989 och visade de späda östeuropeiska demokratierna vägen, således att vi i dag, bara 18 år senare, har ett demokratiskt och upprättstående Europa, som är förenat i fred och frihet.

Alla som älskar USA och beundrar nationen för allt vad den står för, må begråta de senaste årens utveckling, inte bara för att Europa har mist en vän, men för att det kommer att vara så obegripligt svårt för USA:s vänner i Europa, härunder Danmark, att stå landet bi, när detta blir nödvändigt. Bara ytterst vanskligt kommer vi att tro på amerikanska kall, när framtida hot skymtar, oavsett hur sanna och påträngande dessa må vara; bara ytterst vanskligt kommer vi i Danmark och det övriga Europa kunna mobilisera politiskt och militärt stöd till USA för ett – kanske helt nödvändigt – angrepp mot Iran eller Nordkorea.

Och, vad ännu värre är, bara ytterst vanskligt vill det bland USA:s egna politiker kunna skapas stöd till, att landet kan föra den hårda, handfasta militära insats, som är nödvändig för att hålla världens skurkstater, varav flera i dag besitter kärnvapen, i schack.

Världen har, med andra ord, blivit mindre säker, och önskar den danska regeringen en säker värld och ett starkt USA, finns det bara en väg att gå: att hjälpa Amerika på rätt väg.



Ps. God bless America! Land of the free, home of the brave! =)

Inga kommentarer: