lördag, oktober 06, 2007

Delgivelse av Dn.se...igen

Dn:s ledarskribent Hanne Kjöller, ang. Michael Moores nya "Sicko" och hur den debatterats hos svenska politiker och media:
"... Den koppling till svensk vård som görs i exempelvis SvD (4/10) är en hägring. Inget politiskt parti i Sverige vill organisera sjukvården efter amerikansk modell. Tvärtom råder enighet om att vården ska finansieras gemensamt. Hur det sedan ser ut i utförarledet, om vårdcentralerna är personalkooperativ, privata eller landstingsdrivna, är en helt annan sak.
Och här agerar socialdemokraterna som de alltid gjort. De är emot allting tills borgarna inför det, vare sig det är privata dagis, friskolor eller vårdcentraler. När de sedan införts och blivit populära så vänder socialdemokraterna. Lite i alla fall. Som landstingspolitikerna Dag Larsson (s) som i tidningen Fokus säger "Mitt parti hade en tendens att säga att jorden skulle gå under om en enda vårdcentral bedrevs privat. I historisk backspegel var det en störttöntig inställning. ..."

Men socialdemokraternas inställning i dag är om inte störttöntig så i alla fall besynnerlig. Gärna privata aktörer - men inte för många. Varför inte då? Är det farligt med privata utförare eller inte? Är de farliga finns ju inga skäl att tillåta några.
..."

Vården är ett hett debattämne och bör så vara. Skall bli intressant att följa det hela från marknivå, och att sedemera se hur det utvecklar sig när de stora generationerna blir allt äldre och vårdbehövande, plus att de troligen lever längre, samtidigt som vården kan hålla allt äldre och allt sjukare vid liv. Vart går eg. gränsen? Ulla 70 år med söta små barnbarn behöver en ny höft. Givetvis, skattemedel finansierar. Anders 90 år behöver en ny lever. Hm... Eller varför inte - Bengt 35 år behöver en ny lever - den han har nu är cirrhoserad (skrumplever) pga hans alkoholism. Märta 75 behöver nytt hjärta och ett nytt respirationssystem. Listan kan göras lång, och jag är verkligen inte den som sitter inne med svaren! Framtidens vårddebetter kommer att bli riktigt, riktigt skrämmande...

Inga kommentarer: