lördag, oktober 06, 2007

Kernepensum och resten av utbildningen

Här finner du exempelfrågor från repetitionstentan som skall skrivas av alla på den gamla studieordningen. Detta omfattar alltså det mesta vi lärt oss under de första fem terminerna, och denna examen måste klaras för att få börja på 6:e terminen.

Först efter 6:e terminen får du din bachelor degree och kan börja på andra delen - du blir kandidat (cand.med) och får lära dig patologin och diagnosticeringar, dvs den sjuka kroppen och hur du skall ta hand om patienterna. Denna del görs i block, motsvarande det som den nya studieordningen har redan från termin 1 (motsv. 3-10p-tentor).
För att examinera din andra del av studiet (år 4-6) har du ännu en examen, den här gången på det du lärt dig under dessa 6 terminer. Denna examen skall klaras innan du kommer ut i turnus, dvs. AT-tjänstgöring.

Efter AT på 18-24 mdr (ja, AT/turnus får göras i Sverige även för oss) skriver såväl svenska som danska medicinstuderande en AT-examen, varefter du - om du klarar dig - får din läkarlegitimation.

Som jag förstått det hela har de svenskar som planerar att göra sin AT i Sverige den nackdelen att vi - till skillnad från de svenska läkarstuderanden - skall klara en examen före AT. Därmed går vi upp i vårt livs examen en gång extra - som en extra krydda =)

Förh.vis blir vi grymma läkare!

Inga kommentarer: