lördag, december 01, 2007

Ytterst intressant artikel

Fasen alltså. Ibland springer man på pärlor. Den här artikeln ger en ahaupplevelse av det större slaget. Mkt intressant, glöm bara inte att förhålla er kritiska, i sann akademisk anda...


Dn.se Kultur, bokrecension
"Desiring Arabs" Joseph Massad University of Chicago Press

"Västs problem med arabernas sexliv
På den tiden araberna hängav sig åt erotik framställdes de i väst som omogna och primitiva. När de nu i stället förtrycker sexualiteten anses de hämmade och efterblivna, menar Joseph Massad som har skrivit en bok om ett arabiskt kulturkomplex.

...
De [araberna] fick komplex. Allt som tycktes bekräfta härskarnas [europeernas] bild av Orienten som utsvävande framstod, för dem själva, som tecken på bristande civilisation, och för att hantera skammen anställdes - i synnerhet efter imperalismens intensifierade dominans vid 1800-talets slut - ett allomfattande reningsbad.

Smutsen måste bort från den arabiska kulturen. Så försvann plötsligt homo­erotiken från poesin, efter att ha varit ett stående inslag så länge någon kunde minnas, och så omprövade islamiska lärde sin generösa inställning till preventivmedel och abort.

Men under 1970-talet muterade plötsligt orientalismen. Fram till nu hade Orienten varit abnorm i kraft av sin lösaktighet: nu blev den efterbliven i egenskap av sina hämningar. Sedan 1970-talet har, konstaterar Massad, väst speglat sig mot Orienten som en plats där man inte har fri sex, där man lägger locket på i frågor om sexualitet, där one-night-stands är ett okänt fenomen, där njutningar bekrigas med hedersmord och - framför allt - med slöja; torr sex, med make ovanpå maka, är det enda som tillåts under de islamiska prästernas nitiska blickar.

Denna mutation, detta totala lappkast i orientalismens retorik har ägt rum samtidigt som den borgerliga sexualiteten omdefinierats och rekonstruerats, från pionjärkapitalismens självbehärskning till senkapitalismens omedelbara begärsuppfyllelse.
..."

Inga kommentarer: