söndag, mars 25, 2007

Uppsummering del 1 av 3:e terminen

Det närmar sig påsk med stormsteg. På fredag flyger jag hemåt, något jag glädjer mig åt enormt!
Det kanske är på tiden att jag skriver något studierelevant i stället för att rabbla på om DN-artiklar och politiska spörsmål.

Först och främst:
Våren/sommaren är här, vilket gör livet något enklare att leva. Jag har lärt mig två saker om mig själv hittils i år, och varför jag inte förstått det tidigare kan jag inte svara på:
1) Min kropp kräver 9h sömn per natt. Detta är inget skämt, så njut om du tillhör den motsatta kategorin (dvs om du har passerat spädbarnsåldern). Sover följaktligen 8h20min i snitt per natt under veckorna, varför jag under helgerna har ett sömnbehov som skall kompensera detta.
2) Jag är starkt ljuskänslig, i den bemärkelsen att jag måste ha solljus för att vara energisk och glad. Hösten (dvs 6 månader per år här i Odense - det är november från september t.o.m. februari) är därför ingen höjdare. Våren är desto bättre, särskilt som vädret ser ut som det gör
f.t.





Nåja, åter till studierna. Vi har hunnit med en hel del får jag säga, även om den numera välbekanta känslan av att man inte lärt sig/kan någonting ligger där i bakgrunden och gnaver. "DNA" och "CNS" är lite väl ytliga beskrivelser, så här följer en mer detaljerad beskrivning av vad det är vi skall lära oss på termin tre.

Strukturel og Funktionel Biomedicin A (dvs fysiologi A)
Innefattar:
Fysiologi: hur cellens olika transportprocesser ser ut, mycket beräkningar på jonförflyttningar, spänningar över cellmembran, hur en sk. aktionspotential uppstår etc.
Härtill kommer muskel- och nervfysiologi, dvs hur dessa enheter fungerar på lågenhetsnivå.

CNS (ca 50%):
Centrala nervsystemet, med:
Cellulär neurobiologi (nervcellen, transmittorsubstanser, joner)
Hjärnans och ryggmärgens kärl och hinnor (väldigt anatomiskt, men viktigt, särskilt eftersom att mycket kring kursen baserar sig på kliniska fall - en man kommer in med dessa besvär - vad har hänt? Alltså kan en viss artär ha drabbats ex.)
Ryggmärgen, det somatosensoriska systemet och det motoriska systemet (sensoriskt, dvs hur vi uppfattar signaler utifrån, och motoriskt, dvs hur vi styr olika kroppsfunktioner, ofta som svar på sensoriska stimuli)
Hjärnstammen och kranienerverna (hur är det funktionellt och anatomiskt uppbyggt - ryggmärgen har vi läst om på förra terminen, dvs medulla spinalis. Nu blir uppöver, med medulla oblongata/förlängda ryggmärgen, pons/hjärnbron, mecencephalon/mitthjärnan och diencephalon/mellanhjärnan)
Cortex cerebri, thalamus och capsula interna (hjärnbarken etc)
Sinnen (hörsel, jämvikt, syn, lukt och smak)
Basalganglierna och cerebellum/lillhjärnan (mkt motorisk information som behandlas här)
Hypothalamus (kontrollerar kroppens övergripande jämvikt, homeostasen, bl.a. genom det icke-viljestyrda autonoma nervsystemet)
Det limbiska systemet (amygdala, hippocampus)
Formatio reticularis/retikulärsubstansen
(har mkt att göra med om vår fokusering på olika ting - den aktiverar bl.a. hjärnstammen)

Fysik (ca 10%)
: inom de områden som täcks av fysiologin, liksom en del kring optiken och hörseln.

Molekylär biomedicin B
Kursen kretsar kring det centrala dogmat inom biokemin: DNA (som kan replikera sig) genom transkription --> RNA och genom translation
--> protein

Kursen omfattar:
DNA-Struktur (hur DNA är uppbyggt helt enkelt)
DNA: Replikation och repair (hur DNA kan kopiera sig självt samt reparationsmekanismer)
RNA: struktur och transkription (det enkelsträngade RNA:t och härunder hur det agerar mellanled mellan DNA och ett färdigt protein)
Ribosomer och translation (hur proteinerna bildas - hur kan en fyrsiffrig DNA-kod till slut bli
ett protein bestående av aminosyror?)
Regulering av genexpression (hur gener kan hämmas eller hjälpas till uttryck, dvs så att vissa proteiner kan bildas när detta är önskvärt - många sk. feedback-system, där kroppen - om den har för mycket av ett visst protein - kan hämma genom att förhindra att gen-DNA översätts och blir till proteinet i fråga)
Cellkommunikation (hur celler kommunicerar)
Tekniker i molekylärbiologi (bl.a. PCR - polymerase chain reaction, känns kanske igen från CSI och andra populära tv-serier månne!?)

Nåja. Nu får jag göra lite nytta i dag också - skall faktiskt till att läsa om cellkommunikation i vår härliga tegelsten till kemibok (T. M. Devlin 6th ed.).

Efter påsk blir det psykologi bl.a., verkar någorlunda ok!

Ha det gott så länge!

Kapitalismens kalsonger?

DN skriver att universitetssjukhuset i Lund ska sluta tvätta underkläder och istället köpa nya. Det är nämligen mer än dubbelt så billigt. Låter som en väldigt snedvriden konkurrens.

En bloggkommentar till detta är att "Detta är ett lysande exempel på vad som händer när man inför ett kapitalistiskt synsätt i den offentliga sektorn. Pengar är allt. Resten kommer i bästa fall i andra hand." Men vad har detta med kapitalismen att göra? Lösningen måste ju vara att konkurrenssätta det svindyra tvättbolaget; här i dyra Danmark tvättar jag 6kg för 10DKK. För mig är det ofattbart att det skall kosta 13,50SEK per kalsongpar - särskilt med tanke på hur många gånger de byts per dag hos vissa patienter.

Ack ja...

lördag, mars 24, 2007

Sunda idealen råder...i Norrland!

Läs den här artikeln och finn fem fel.
Jag finner inte många, men det beror såklart på vad man har som referens.

"- Det känns inte kul att kanske tvingas flytta. Men måste jag göra det för att få jobb så gör jag det, jag kan ju inte bo på gatan, säger hon."
Detta är ett stort fel enligt rådande svenska ideal, men det borde vara så självklart i var mans ögon. Sunt förnuft eg.

"
De nya a-kassereglerna innebär inte någon större förändring för de arbetssökande i norr, menar Lennart Melin, chef på arbetsmarknadsenheten på Lycksele kommun.
- Folk här har alltid sökt jobb långt borta och är vana vid att resa långt till jobbet, säger han."
Även det en intressant poäng.
Kanske debatten skulle vändas från att kasta skit på norrlänningar generellt till att plocka godbitarna ur var del av Sverige!

Heja!

onsdag, mars 21, 2007

Studenthumor och annat groll!

Swedish twins!
Ny teknik kommer fortare än man tror!
Allas vår Göran i en mer...ärlig roll?

F.ö. har jag halvsovit för första gången på en föreläsning (låter kanske mer seriöst än menat) - ett evigt rabblande om nazitysklands framstående forskare. När han börjar med artiklar och filmer på tyska börjar smärtgränsen nås...

Men, i dag fick vi reda på andra mindre trevliga fakta.
Som fysiologiundersökningar för luftwaffe ex - judar och andra "svaga" (kriminella etc), sänktes ner i isbad tills de nästan frös till döds (det kan ju bli ganska kallt uppe i luften).
Kvinnor testades genom att man sprutade in diverse sörjor i deras äggledare, för att försöka finna effektiva och enkla (framför allt billiga) steriliseringsmedel.
Andra forskare idkade "live dissection", dvs man dissekerade på levande människor tills de dog (av ren ondska snarare än som forskningskoncept).

Tycker vi får veta så mycket som man aldrig hört talas om - vill man göra en film med skräckpropaganda mot nazityskland är det inte svårt om man bara har tillgång till några arkiv.
Det jag menar är att jag under min skoltid upplever att man fått en förskönad bild (misstolka det på rätt sätt) av nazityskland - att bara få siffror på hur många som dödades har inte lika stor inverkan som konkreta bildbevis på vad som skedde. Mer sådant i historieundervisningen (och glöm för guds skull inte bort alla andra folkmord, läs: kommunismen etc).

Nej nu pladdrar jag igen. Åter till disken!

Bombhot mot Forsmark...

...men driver SKI med oss?

dn.se skriver att "Ranald MacDonald vid SKI berättar att polisen har bombhundar på väg för att undersöka Forsmark." Stackars påg att heta så.

Jaja, nu nær kærnkraftsmotståndare eller bara allmænt vilsna sjælar fått upp øgonen før den stora tyngd kærnkraftssækerheten har, kan vi sækert rækna med fler sådana hær føreteelser.

Læs artikeln i sin helhet hær.

lördag, mars 17, 2007

Mars-uppdatering

Så var det mars. Många veckor har passerat sedan tredje terminens start, tiden har ju en förmåga att passera snabbt när man har roligt, eller snarare mycket att göra.

Hittils är jag nöjd med terminen. Dock har en långvarig sjukdom i samlag med diverse mindre skavanker (lägenhets-, plugg-, relations-, ekonomiska-, younameit-problem) har gjort den första tiden mindre bra än den kunnat vara, om man skall uttrycka det diplomatiskt.

Men. Ljusare tider väntar, det mesta har löst sig, och snart är det påsk, vilket jag ser fram emot med stor förtjusning, 2v hemma! Så jag känner mig relativt sorgfri f.t., vilket givetvis är skönt.

Utöver ständig läsning om CNS (centrala nervsystemet, mkt hjärnanatomi o.d.) och DNA så har jag hunnit med att leta ny lägenhet samman med en trevlig halvdansk (50% dansk, 50% skåning, så man får väl säga 75% dansk eller mer) vid namn Kristian, lite festande (som delvis får ta skulden för min envisa sjukdom) och ett par fotbollskamper faktiskt!

Som jag tidigare nämnt någon gång är det svårt att få sponsorer till olika ting i Danmark, såtillvida man inte något emot att sponsras av Carlsberg, Tuborg eller Odenses egna Albani-bryggerier. Detta har givetvis inte danskarna, så festkommittén på medicinarutbildningen är sponsrade av såväl Carlsberg som Albani om jag inte missminner mig. Således får de ett 10-tal biljetter till utvalda matcher (Carlsberg är huvudsponsor för bl.a. Odense Boldklub, OB, som spelar i högsta danska ligan), och eftersom att jag har några vänner som är aktiva där så får jag glida in på en ölflaska. Inte mig emot!

Sedan har det blivit vår. Se datum för bilderna, mkt har hänt sedan dess!





















OB - Liljeström (kvartsfinal i Royal League, OB vann men åkte ut mot senare cupvinnarna Brøndby).




Intressant fenomen, med öl på före-
läsningarna. Dessa danskar, ack ja, dessa danskar.

lördag, mars 03, 2007

Alp d´Huez!

Så kommer det utlovade tillslut - reseberättelsen fr. franska alperna.

Vi åkte alltså den 26:e januari, efter att ha skrivit kommunikationstenta den 24:e, något som jag tidigare nämnt inte var någon vidare trevlig upplevelse.

På en buss i 24h gör man inte särskilt mycket. Jo förresten, vi fick se ett antal filmer av det nyare slaget, som inte haft biopremiär. Wow, kul med lite populärkultur, problemet var bara att 90% in i Blood Diamond, när upplösningen just skall till att målas upp, så blir det svart i rutan. "Tekniska problemer, I må undskyld". Jahapp. Nästa film. Inga undertexter (och det var några sjukt högljudda danskar i sätet bakom oss), varför de startade om filmen efter 20 min. Det vore väl ursäktbart, men inte tre gånger. Så jag valde att försöka sova i stället. Men...höjdarbussen vi reste med hade - i lag med allt nybussmode - enorma fönster. Lägg därtill minusgrader utanför och ett antal hormonstinna ungdomar som brölade om att det var för alltför varmt, så förstår ni att jag satt i fosterställning och om det inte vore för min avsaknad av skäggväxt skulle ha vaknat upp med is i mustaschen.

Nåja, väl framme ställde vi alla väskor i ett bagagerum, och satte oss att beundra utsikten hela dagen (vi valde att inte åka skidor den dagen). När vi väl fick tillgång till rummen vid 17-tiden, var det enda problemet att en av mina väskor saknades. Således - veckans irritationsmoment var den lilla detaljen att jag saknade - utöver skidstrumpor (åkte första dagarna med ett par sockor med hål i, som den dumdristige ungtupp jag är, haha) så saknades alla mina "vardagskläder", alltså bl.a. ombyteskläder, varför jag på de flesta korten sitter i samma gamla tröja, med samma sneda min, för att personen bakom kameran finner detta fakum extra roligt.

Lösningen på allt blev en polisanmälan (Franska alppolisen är...arrogant. Svårt att bygga bort fördomar mot fransmännen med ett sådant bemötande) och försäkringspengar när jag kommit hem till Danmark. Jag blev en erfarenhet rikare, om man skall vara positiv!

Skidåkningen då? Vädret var toppen alla dagar, det hade snöat dagarna före vi kom, så i början fanns det ok med snö (mkt lite för att vara alperna dock), men mot slutet av vistelsen började det att sina. Stenar i backarna var väl det största orosmomentet, trots hyrskidor. Men - se bilderna så förstår ni att jag njöt av varje sekund i backarna. Vi var ett gäng på fyra - tre svenskar och en danska - så vi hade det kul i liften och shoopade bäst vi kunde. Någon dag joinade en kurskamrat - den danske indiern som för första gången i livet valde att stå på skidor i alperna. Efter ett par dagars skidskola klarade han faktiskt - utan att övertyga rent estetiskt visserligen - de värsta backarna, så han skötte sig. Citat, efter att ha åkt in i och fastnat i ett skyddsnät (ni vet de där röda man ser i alla skidtävlingar): "Så länge man inte riskerar att dö så är skidåkning ganska så kul, ändå!". Vi får inte glömma vår andra rumskamrat, lankesen Shifan Muhammed, som tyckte att det var ofrånkomligt att köra in i "ett par" människor per dag. Han kunde åka skidor, men skulle prompt lära sig åka snowboard, varför han även spenderade mer tid än någon annan i sängen i rent healing-syfte.

Skall man försöka sammanfatta resan så var den:
lyckad, solig, lugn (mkt motion, lite festande), kul (skidor, vin kort, ost och kex på kvällarna) och framför allt behövlig! Det finns dem som inte orkar läsa någonting de första månaderna efter anatomitentan, lyckligtvis har jag, med god hjälp av vädret, klarat mig gott hittils.

Skåda och njut, det gjorde sannerligen jag!

Öl i solstolarna, Lith (dk), jag och Sofia (se).








Den vilsne indiern (?) och lite Alp d´huez-utsikt.









Jag och Johan skådar.











Fondue - vi har planerat in fondue-aftnar här hemma i Odense, vi skall bara komma till skott!

Rekommenderas varmt!













Backarna...













Grym utsikt från dryga 3300möh. Åt vänster kunde man faktiskt se Mt Blanc (Europas högsta) och in över den Schweiziska gränsen.











Flera backar...











Ujujuj...












Lith och Sofia glada skidtöser...

fredag, mars 02, 2007

Kravaller i Köpenhamm...

...och polisens nya taktik - att blotta sig:

"Mycket snabbt blev det en väldigt aggressiv stämning. Polisens nya taktik innebär att inte längre använda sköldar eftersom sköldar uppfattas som provocerande. I stället stod poliserna nästan oskyddade och fick ta emot stenar och flaskor mot sina hjälmar och syra mitt på kroppen.

Och för varje träff på en polis jublade de så kallade demonstranterna. Strax före klockan 18 försökte polisen spärra av NØrrebrogade med fyra piketbilar och två hundra poliser bakom dem, ungefär ett kvarter ifrån Ungdomshuset." dn.se


Lite läskigt att läsa om vad som händer bara 17-18 mil härifrån. Men men, det jag funderar över är vad det är som skiljer de våldsamma ungdomarna från de som väljer att stanna hemma med sin läxor eller, för all del, med sitt skolk. Uppfostran? Till stor del, alldeles säkert. Men min erfarenhet säger mig att om man hamnar i fel miljö så kan den bästa uppfostran gå i stöpet i ungdomens sökande, osäkra dagar. Mycket svart och vitt. Mycket finna skulden för allt som ses som direkta påhopp mot de själva som individer.

Nu kommer jag på mig själv med att ha börjat analysera ungdomars beteende.
Jag kanske börjar bli vuxen... Huga.

Nu tillbaka till genetiken.
Ha det gott,
Viktor