söndag, mars 25, 2007

Kapitalismens kalsonger?

DN skriver att universitetssjukhuset i Lund ska sluta tvätta underkläder och istället köpa nya. Det är nämligen mer än dubbelt så billigt. Låter som en väldigt snedvriden konkurrens.

En bloggkommentar till detta är att "Detta är ett lysande exempel på vad som händer när man inför ett kapitalistiskt synsätt i den offentliga sektorn. Pengar är allt. Resten kommer i bästa fall i andra hand." Men vad har detta med kapitalismen att göra? Lösningen måste ju vara att konkurrenssätta det svindyra tvättbolaget; här i dyra Danmark tvättar jag 6kg för 10DKK. För mig är det ofattbart att det skall kosta 13,50SEK per kalsongpar - särskilt med tanke på hur många gånger de byts per dag hos vissa patienter.

Ack ja...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det har med kapitalismen att göra eftersom de i första hand ser till sin egna avdelnings ekonomi. Dumsnålhet. Globala och långsiktiga perspektiv saknas.

Henrik Malmqvist sa...

Men det här är ju ett lysande exempel på vad som händer när man INTE har kapitalism. Det är ju för att tvätten inte konkurrens utsätts men kalsongtillverkningen gör det som det miljöovänliga problemet uppstår.